Υποβάθμιση για την Πορτογαλία

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε «αρνητική», από «σταθερή», επικαλούμενος την «αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση δύο υπουργών.

«Εκτιμούμε ότι η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να εκτροχιάσει τις επικείμενες δημοπρατήσεις κρατικών αξιόγραφων της Πορτογαλίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης από την (διεθνή) τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ)», εξήγησε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η κρίση που προκάλεσε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ και κατόπιν αυτή του υπουργού Εξωτερικών Πάουλου Πόρτας, παρότι όδευε να ξεπεραστεί σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, «περιπλέκει την υιοθέτηση των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής ανάταξης τα οποία είναι αναγκαία για την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος» δανειακής στήριξης που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2011, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

«Καταγράφουμε επίσης τον κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού να αποτύχουν, κάτι που θα συνεπαγόταν εκλογές», προστέθηκε στην ανακοίνωση του S&P. Τον Ιανουάριο του 2012, ο S&P είχε μειώσει κατά δύο βαθμίδες το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας, από BBB- σε BB.

Η προοπτική του χρέους της πάντως είχε αναβαθμιστεί από τον ίδιο οίκο τον Μάρτιο από «αρνητική» σε σταθερή». Νωρίτερα χθες, πάντως, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας, που είχαν ξεπεράσει το 8% νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μειώθηκαν κατά 33 μονάδες βάσης, στο 7,18%, γεγονός που αποδόθηκε στις προσπάθειες των κομμάτων του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού να διευθετήσουν την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ξεκινάει σήμερα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση