Υπέρ του PSI και της κυβέρνησης το ΣτΕ

Απόφαση ισχυρής πολιτικής στήριξης των μνημονιακών κυβερνήσεων, σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012, έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με μεγάλη πλειοψηφία έκρινε ότι η αμφιλεγόμενη διαδικασία του PSI κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος και των νομοθετικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, οι ανώτατοι δικαστές έπειτα από κυοφορία αρκετών μηνών και αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών αποφάνθηκαν, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, ότι πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους οι προσφυγές κατά του PSI που κατατέθηκαν από ομολογιούχους επενδυτές. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και επομένως δεν έχει διατυπωθεί το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ωστόσο η βασική επιχειρηματολογία στην οποία θεμελιώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί συνταγματικότητας των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των «επιλέξιμων τίτλων», την έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου κ.λπ. είναι ότι το κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Εκριναν δηλαδή ότι έγινε με θεμιτούς τρόπους και αντικειμενικά κριτήρια χωρίς να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις, όπως το άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών. Το ζήτημα της ισότητας βέβαια είναι προφανές ότι “μπάζει” καθώς οι “κουρεμένοι” είναι οι μικροομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία και σίγουρα δεν ζημιώνονται αυτοί που έχουν συσσωρεύσει το κεφάλαιο στην ελληνική οικονομία.

Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου και έβαλε βέβαια σφραγίδα νομιμότητας στην όλη διαδικασία του PSI κατά την οποία δεν υπέστησαν απώλειας μόνο χιλιάδες ομολογιούχοι αλλά και νομικά πρόσωπα του δημοσίου, επιμελητήρια κλπ.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 7.000 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι το κούρεμα, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους, τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, χωρίς διαπραγμάτευση, παρά τις αντιρρήσεις τους και με διαδικασίες που δεν συνάδουν προς το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής.

Επικαλούνταν ότι το κούρεμα παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συνταγματικού Χάρτη, από την αρχή της αναλογικότητας και τη θεμελιώδη αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος μέχρι την οικονομική ελευθερία και την προστασία της περιουσίας.

Το κρίσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το ΣτΕ νομιμοποιεί το κούρεμα της περιουσίας και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αφήνωντας μια “ανοιχτή πόρτα” για να εξακολουθήσουν τα κουρέματα των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και άλλης δημόσιας (και όχι κυβερνητικής!) περιουσίας. Όλα αυτά την ώρα που οι ψίθυροι για νέο κούρεμα έχουν γιγαντωθεί..

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πρόεδρος ΝΟΔΕ Καβάλας: Κλείσαμε την ΕΡΤ γιατί δεν υποστήριζε την κυβέρνηση

“Η ΕΡΤ είμαστε εμείς”-Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δευτέρας