Υπέρ της έκδοσης Ασάντζ ο Βρετανός δικαστής

Απόφαση υπέρ της έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ στη Σουηδία εξέδωσε ο Βρετανός δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση. Ο κ. Ασάντζ κατηγορείται για δύο περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, σε σχέση με περιστατικά που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Στοκχόλμη.

Οι συνήγοροί του κατέθεσαν άμεσα έφεση, που σημαίνει ότι η υπόθεση έκδοσης του πελάτη τους μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμα.

Ο δικαστής έκρινε πως τα επιχειρήματα της πλευράς Ασάντζ κατά του σουηδικού αιτήματος έκδοσης δεν ήταν βάσιμα. Αρχικά απέρριψε το επιχείρημα ότι η Σουηδή εισαγγελέας που εξέδωσε το αίτημα έκδοσης δεν είχε δικαιοδοσία. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η Βρετανία εμπιστεύεται τις δικαστικές αποφάσεις Ευρωπαίων εταίρων.

Παράλληλα, ο δικαστής έκρινε ότι η διατύπωση του κατηγορητηρίου στα σουηδικά περιλαμβάνει την κατηγορία του βιασμού, επομένως δικαιολογεί την έκδοση.

Τέλος, ο Βρετανός δικαστής αποφάσισε ότι οι σουηδικές αρχές έχουν διασαφηνίσει σε επαρκή βαθμό ότι δεν ζητούν την έκδοση Ασάντζ μόνο για ανάκριση, αλλά για την εκκίνηση της πλήρους διαδικασίας ποινικής δίωξής του, αναιρώντας τη θέση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος αρνείται τις κατηγορίες αποδίδοντάς τες σε προσπάθεια πολιτικής δίωξής του. Τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό στη νότια Αγγλία, μετά την παράδοση του σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου στις αρχές Δεκεμβρίου. Υποστηρίζει δε ότι ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία θα ανοίξει το δρόμο για έκδοσή του στις ΗΠΑ, λόγω της δημοσιοποίησης αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών εγγράφων από το Wikileaks. Κατά τον κ. Ασάντζ η ποινή του στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι φυλάκιση στο Γκουαντάναμο ή ακόμα και η εσχάτη των ποινών.

από skai.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργία στην ΑΘήνα

Λαθρομετανάστες; Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία- Νίκη στον αγώνα των 300-Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ