“Ξεπούλημα” κρατικών ακινήτων για να μειωθεί το χρέος

Το πράσινο φως για την πώληση ή εκμετάλλευση σημαντικών ακινήτων που έχει στην κατοχή του το ελληνικό Δημόσιο άναψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τις ΗΠΑ, μετά τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο υπουργός μίλησε για σημαντικά ακίνητα που έχει το Δημόσιο και τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα.

Κάτω από το βάρος της κατάστασης της οικονομίας και της επιτακτικής ανάγκης για αναζήτηση χρημάτων απ’ όπου μπορούν να βγουν και με οποιοδήποτε τρόπο, στις σκέψεις της κυβέρνησης έρχεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από ξένους developers ή εταιρείες real estate που θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Επίσης, και οι Ελληνες θεσμικοί, κυρίως οι επενδυτικές εταιρείες ακίνητης περιουσίας είναι ζεστοί στην προοπτική να βγουν στην αγορά δημόσια ακίνητα.

Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω η αγωνιώδης επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών να βρεί χρήματα άμεσα προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στην Τρόικα ενέχει κινδύνους στο να ξεπουληθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία επί πινακίου φακής κι ενώ δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες αξιοποίησης της. Σε καιρούς που το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται αποτελεί πολυτέλεια η εκποίηση δημοσίων ακινήτων και η κυβέρνηση οφείλει να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τα δημόσια ακίνητα προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα όπως αυτά της σχολικής στέγης και της στέγασης δημοσίων υπηρεσιών και φορέων. Η λογική του ξεπουλήματος είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι ευνοεί τους ιδιώτες επενδυτές και τις κερδοσκοπικές τους βλέψεις.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε νέα συσκεψη καλεί αύριο η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων

Εμπρηστική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Δυτικών Συνοικιών