Ξεκίνησαν οι απελάσεις στην Τουρκία

Κατάφερε τελικά από ο,τι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το “σύμφωνο επανεισδοχής” με την Τουρκία, εγκαινιάζοντας τις απελάσεις προσφύγων που πέρασαν από εκεί πρωτού μπουν στη χώρα μας.

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της Λέρου, τα πρώτα θύματα του Συμφώνου ήταν 40 πρόσφυγες, παλαιστινιακής κυρίως καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κοντά στο νήσι από τις 8 Γενάρη. Δυό μέρες μετά, επιβιβάστηκαν σε ναυλωμένο πλοίο με προορισμό την Τουρκία. Ανάμεσα τους, σημειώνουν, 20 βρέφη και παιδιά.

Αναλυτικότερα, η Ομάδα Πολιτών Λέρου αναφέρει ότι στις 8/12/2010 είχαν συλληφθεί στη θάλασσα από το λιμενικό 68 συνολικά μετανάστες, οι οποίοι είχαν δηλώσει Παλαιστίνιοι, εκτός από δυο που είχαν δηλώσει Αφγανοί. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι μετανάστες χαρακτηρίστηκαν ως Σύριοι. Όλοι διέμεναν στο ξενοδοχείο Ara, το οποίο εκμισθώνεται από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Η τοπική κοινωνία της Λέρου ,στην πλειοψηφία της, στέκεται αλληλέγγυα στο ζήτημα των μεταναστών, συνδράμοντας με όποιο τρόπο μπορεί και βοηθώντας στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους, για όσο καιρό παραμένουν στο νησί. Κατά συνέπεια, ουδείς λόγος υπήρχε αυτής της βίαιης επαναπροώθησης, που ουσιαστικά έγινε δίχως επιλογή και δίχως να ληφθούν υπόψιν η ανάγκη προστασίας των ανήλικων παιδιών και η προστασία της οικογένειας, καθώς και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποτέλεσμα αυτής της εσπευσμένης κίνησης των αρχών ήταν να απομακρυνθούν από ένα ασφαλές περιβάλλον 20 βρέφη και παιδιά, εκ των οποίων ένα τετράχρονο κοριτσάκι τυφλό και δυο μωρά με παθολογικά προβλήματα, καθώς και να χωριστούν δύο οικογένειες. Μέσα στο αγιάζι του λιμανιού διαδραματίστηκαν τραγικές σκηνές. Οι μάνες προσπαθούσαν να προφυλάξουν τα μωρά τους και η πενηνταδιάχρονη Αμούνα, με έντονα συμπτώματα σοκ, θρηνούσε για το βίαιο αποχωρισμό της από τον άντρα της και τα τρία τους παιδιά, ενώ ο σύζυγος της που έχει μείνει πίσω βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Επίσης η δεκαοχτάχρονη Μαριάν σπάραζε στο λιμάνι φεύγοντας για την Τουρκία, ενώ ο σύζυγός της που έχει μείνει πίσω εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αποτελεί το πρώτο -γνωστό- παράδειγμα απέλασης στην Τουρκία προσφύγων που κατάγονται από τρίτες χώρες. Η πρακτική της επανεισδοχής, πέρα από βάρβαρη όπως περιγράφεται από τους πολίτες της Λέρου, είναι και πλήρως αναποτελεσματική, αφού οι πρόσφυγες αυτοί δεν κατάγονται από την Τουρκία και μετά την απέλασή τους είναι σαφώς αναγκασμένοι να ξαναπροσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι, κόστος και θάνατοι.

Το τουρκικό κανάλι Yeni Asir TV πρόβαλλε ρεπορτάζ από την υποδοχή των 40 προσφύγων στο Δικελί από τις τουρκικές αρχές. Στα πλάνα εμφανίζονται οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους τα βρέφη και τα παιδιά, να αποβιβάζονται από το ελληνικό πλοίο για να επιβιβαστούν σε τούρκικο λεωφορείο, κάτω από αυστηρή αστυνομική περιφρούρηση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στρατός και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της εξεγερμένης Τύνιδας

Την συμμετοχή της στο Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο δηλώνει η Α. Δ. Ε. ΔΥ