Ξεκινάει σήμερα τις διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του δανείου ο υπουργός Οικονομικών

Διαπραγμάτευση, ώστε η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. να αφορά το σύνολο του ποσού χωρίς την εξαίρεση των 53 δισ. του 2010, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας ανοιχτό σε διαφορετική περίπτωση και νέο δανεισμό από το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα παραστεί σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecοfin στις Βρυξέλλες, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί στο παρασκήνιο με τους εκπροσώπους όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και να συζητήσει τους όρους της επιμήκυνσης.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση μέχρι και το 2024 να αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ χωρίς την εξαίρεση των δόσεων που αφορούν το 2010. Τούτο διότι μια μερική επιμήκυνση θα μετέφερε το πρόβλημα νωρίτερα. Οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό μεταξύ των Βρυξελλών και του υπουργείου Οικονομικών και του συμβούλου του πρωθυπουργού, καθηγητή Λ. Παπαδήμου.

Η Ε.Ε. επιμένει, με τη συνηγορία της Άγκελα Μέρκελ στην αυστηρή τήρηση των στόχων του μνημονίου χωρίς αποκλίσεις, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η πίεση αυτή στην ελληνική κοινωνία. Ζητεί συνεχώς νέα μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις σε όλους τους τομείς ενώ απέναντι στην ιδέα της επιμήκυνσης η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική θεωρώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση των όρων του μνημονίου.

Οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών συνεχίζουν να βασίζονται στη λογική της σκλήρυνσης των μέτρων και το ζητούμενο για την κυβέρνηση πλέον είναι πόσο θα βοηθηθεί απέναντι στην «αυστηρή» Τρόικα, από την συναίνεση που άρχισε να χτίζεται και με τη βοήθεια των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (βλέπε ΓΣΕΕ).

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Διάβαζε πολύ…Επτά συν ένας τίτλοι για το Δεκέμβρη του ’08

Εκδήλωση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη Θεσσαλονίκη