Welcome to Europe!

Το πανευρωπαϊκό αντιρατσιστικό δίκτυο Welcome to Europe δημοσίευσε ένα οδηγό για τη βοήθεια των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς τις άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο, ουσιαστικά απαγορεύεται από τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Παρόλα αυτά, οι δρόμοι της μετανάστευσης φαίνεται ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καταστολής.
Στο κείμενο περιλαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες για τους πρόσφυγες, αλλά και για τα αντιρατσιστικά κινήματα. Επίσης, περιέχονται στοιχεία επικοινωνίες με αλληλέγγυες κινήσεις κι δικηγόρους σε κάθε χώρα τελικού προορισμού των προσφύγων.
Καθώς βέβαια οι εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι ραγδαίες, οι πληροφορίες αυτές χρειάζονται συνεχώς ανανέωση. Έτσι, αφότου γράφτηκε το κείμενο αυτό, έχουν αυξηθεί οι χώρες που έχουν αποφασίσει την προσωρινή αναστολή των επιστροφών των προσφύγων προς Ελλάδα (Σουηδία, Νορβηγία, Βρετανία, Βέλγιο).
Περισσότερα στη σελίδα www.w2eu.net
Παραθέτουμε την ελληνική μετάφραση:

Καλωσορίσατε στην Ευρώπη!
Μερικές πληροφορίες για το ταξίδι σας μετά την αναχώρησή σας από την Ελλάδα.
 
Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Εάν έχετε κάποια ιδέα για τη χώρα που θέλετε να πάτε, μερικές από τις παρακάτω πληροφορίες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.
 
Όταν καταγράφεστε στην Ελλάδα, σας παίρνουν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα είτε με ηλεκτρονική μορφή είτε σε χαρτί. Οι εικόνες αυτές συνήθως αποθηκεύονται στην διευρυμένη βάση δεδομένων «Eurodac». Μόλις καταθέσετε αίτημα ασύλου σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχές είναι πιθανό να ανακαλύψουν αμέσως ότι ήσασταν στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ (ονομάζεται Δουβλίνο ΙΙ) όλοι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επιστρέφονται στην χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη (ή μόνο στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανήλικων, στην πρώτη χώρα στην οποία καταθέσανε αίτημα ασύλου αρχικά). Επομένως εάν οι αρχές βρουν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα στη βάση δεδομένων μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι περάσατε από την Ελλάδα και μπορεί να προσπαθήσουν να σας απελάσουν εκεί.
 
Τους τελευταίους μήνες η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα κινητοποίησε πολλούς μετανάστες και τους υποστηρικτές τους σε όλη την Ευρώπη να διαμαρτυρηθούν κατά των απελάσεων στην Ελλάδα. Λόγω αυτής της κατάστασης υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να αποφύγετε την απέλαση πίσω στο Ελληνικό έδαφος.
 
Ωστόσο οι γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες σε διαφορετικές χώρες είναι πολύπλοκες και συχνά αλλάζουν. Θα χρειαστεί να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν εμπειρία στη διαχείριση των νομικών θεμάτων που προκύπτουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε δικηγόρο ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις του Δουβλίνου ΙΙ στο παρελθόν.
 
Κρατείστε κάθε στοιχείο που θα αποδεικνύει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα κατά την προσπάθεια πρόσβασής σας στη διαδικασία ασύλου, την απουσία στέγασης και περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτές οι πληροφορίες είναι πιθανό να βοηθήσουν εσάς και τον δικηγόρο σας για να σταματήσει η απέλασή σας στην Ελλάδα. Κρατείστε φωτογραφίες ή ό,τι έγγραφο έχετε.
 
Εάν είναι δυνατό, πριν δηλώσετε την παρουσία σας σε μια καινούρια χώρα επικοινωνήστε με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές. Οποιαδήποτε πληροφορία δώσετε στις αρχές, ειδικά για τη διαδρομή που ακολουθήσατε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας καθώς θα προχωράει η διαδικασία ασύλου. Επομένως σκεφτείτε προσεκτικά το πώς θα περιγράψετε το ταξίδι σας, πριν την πρώτη συνέντευξη. Για παράδειγμα εάν πείτε ότι φτάσατε εκεί μέσω Ελλάδας ή άλλης Ευρωπαϊκής χώρας, οι αρχές μπορεί να προσπαθήσουν να σας απελάσουν εκεί. Εάν σας έχει ελέγξει η συνοριοφυλακή μετά την άφιξή σας με κάποιο αεροπλάνο ερχόμενο από την Ελλάδα, αυτό μπορεί να αποτελέσει απόδειξη ότι ήσασταν εκεί.
Πείτε στον δικηγόρο σας εάν πήραν τα αποτυπώματά σας στην Ελλάδα ή σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα!
 
Ειδικά οι οικογένειες μπορεί να βρεθούν σε μια κατάσταση όπου το ένα άτομο να έφτασε πρώτο σε συγκεκριμένη χώρα και άλλα μέλη της οικογένειας να ξέμειναν στην Ελλάδα ή αλλού. Σε αυτή την περίπτωση έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε οικογενειακή συνένωση. Εάν μια χώρα δεχτεί να παραλάβει το αίτημα ασύλου και εξετάζει την υπόθεσή σας μπορείτε να προσπαθήσετε να φέρετε τα μέλη της οικογένειά σας σ’ αυτήν. Αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες. Επομένως βρείτε έναν έμπειρο δικηγόρο ο οποίος να ειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις.
 
Ένα τελικό σχόλιο: Εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι παραμείνατε σε μια χώρα εκτός ΕΕ (όπως Τουρκία ή Σερβία) για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την καταχώρησή σας στην Ελλάδα, μπορεί να καταφέρετε να αποφύγετε την απέλαση από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα καθώς η χρονική προθεσμία για την ισχύ του Δουβλίνου ΙΙ θα έχει παρέλθει.
 
Παρακάτω θα βρείτε επαφές και μερικές βασικές πληροφορίες για την κατάσταση σε διάφορες χώρες που ίσως θα θέλατε να πάτε.
Καθώς οι νομικές συνθήκες διαρκώς μεταβάλλονται δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτές οι πληροφορίες είναι επίκαιρες. Εάν θέλετε να σιγουρευτείτε επικοινωνήστε με τις ομάδες και τις οργανώσεις που αναφέρονται παρακάτω για την κάθε χώρα.
 
Να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι!
 
Οι παρακάτω πληροφορίες μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί. Αν και προσπαθούμε να ενημερώνουμε το φυλλάδιο τακτικά, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τις ΜΚΟ, τους δικηγόρους ή τις ομάδες υποστήριξης που αναφέρονται παρακάτω για να σιγουρευτείτε για το τι πρέπει να περιμένετε. Εάν κατά το ταξίδι σας παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές που θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για άλλους παρακαλούμε ενημερώστε μας contact@w2eu.info
Για περισσότερη ανεξάρτητη πληροφόρηση για πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη επισκεφτείτε http://w2eu.info
Αυστρία
Οι Αυστριακές αρχές εφαρμόζουν τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ πολύ αυστηρά. Μόνο το 2009 η Αυστρία ήλεγξε περίπου 5500 περιπτώσεις αποκαλούμενες «υποθέσεις Δουβλίνου για εξωτερικό», το οποίο σημαίνει ότι άλλο κράτος έχει οριστεί υπεύθυνο για την διαδικασία ασύλου, και περίπου 2450 περιπτώσεις αποκαλούμενες «υποθέσεις Δουβλίνου για το εσωτερικό» για τις οποίες η Αυστρία ήταν υπεύθυνη. Οι περισσότερες υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν η Αυστριακές αρχές αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν μέσω της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας ή της Ιταλίας. Μέχρι σήμερα υπήρξαν δύο υποθέσεις για τις οποίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σταμάτησε τις απελάσεις προς την Ελλάδα. Μία από αυτές τις υποθέσεις στην οποία κρίνεται το αίτημα ενός άνδρα από το Αφγανιστάν είναι αυτή τη στιγμή υπό εξέταση. Οι δικηγόροι περιμένουν ότι η απόφαση η οποία θα έχει θετικές επιπτώσεις για άλλες υποθέσεις, δεν θα ληφθεί μέχρι το 2012 ή αργότερα.
If you need assistance, contact:
Asyl in Not
Währingerstraße 59/2/1
1090 Wien
Tel. 0043-(0)1 408 42 10
Βέλγιο
Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν διαταγή απέλασης προς την Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα αυτή η διαταγή να προσβληθεί. Τα γαλλόφωνα δικαστήρια συχνά αντιτίθενται σε απελάσεις προς την Αθήνα αλλά ο αιτών άσυλο έχει το δικαίωμα να κριθεί από γαλλικό δικαστήριο μόνο εάν γνωρίζει τη γλώσσα άπταιστα. Στα άτομα που νοσούν σοβαρά επιτρέπεται να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη πριν να ληφθεί απόφαση για την μεταφορά τους ή όχι. Οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο καταδεικνύει κακή μεταχείριση από πλευράς της Ελλάδας είναι σημαντικό: προσωπικές εμπειρίες από το ελαττωματικό σύστημα ασύλου, απόδειξη φυλάκισης κτλ. Όποιος αιτών άσυλο φτάνει στο Βέλγιο μέσω της Ελλάδας θα πρέπει άμεσα να έρχεται σε επαφή με δικηγόρο με ειδικές γνώσεις.
 
Comité Belge d'Aide aux Réfugiés/

Belgisch Comité voor Hulp aan Vluchtelingen

Rue Defacqzstraat 1 b 10

1000 Bruxelles

Tel 0032-(0)2/537.82.20

Fax 0032-(0)2/537.89.82
www.cbar-bchv.be
Δανία:
Στη Δανία όλοι οι αιτούντες άσυλο εκτός των ασυνόδευτων ανηλίκων απελαύνονται στην Ελλάδα. Εάν οι Δανέζικες αρχές βρουν απόδειξη ότι ένας αιτών άσυλο πέρασε από Ελλάδα κατά το ταξίδι του και εάν το Ελληνικό κράτος δεχθεί ξανά τον πρόσφυγα θα τον απελάσουν στην Ελλάδα. Οι δανέζικες αρχές έχουν δεχθεί κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης με το να επιστρέφει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Προφανώς η Δανέζικη κυβέρνηση υποθέτει ότι η παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης από την Ελλάδα είναι ελληνικό πρόβλημα και όχι Δανέζικο. Επομένως κάθε αιτών άσυλο που φτάνει στη Δανία μέσω της Ελλάδας θα πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με ειδικό δικηγόρο.

Επαφές στη Δανία


Danish Refugee Council
(Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)
Borgergade 10
1300 København K
Tel: 0045 (0)33 73 50 00
Wednesday 1 – 3 p.m.

Advokat Marianne Vølund
Wesselsgade 17
2200 København N
Tel: (0045)33 14 84 81
Mobile: (0045)27 14 92 97
Fax: (0045)33 15 81 80
Mail: mv@advo-mv.dk
Γαλλία:
Η Γαλλία δεν έχει μορατόριουμ στις απελάσεις προς την Ελλάδα. Αρκετά γαλλικά δικαστήρια ωστόσο έχουν αναστείλει μεταφορές στην Ελλάδα στη βάση δύσκολης κατάστασης υγείας συγκεκριμένων αιτούντων άσυλο και κακής κατάστασης στην Ελλάδα. Σε μερικές υποθέσεις δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ προσφύγων υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο για το συγκεκριμένο άτομο να υποβάλλει αίτημα ασύλου στη χώρα από την οποία εισήλθε στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράψετε τις προσωπικές σας εμπειρίες στην Ελλάδα. Με την άφιξή σας στη Γαλλία προσπαθήστε να έρθετε σε άμεση επαφή με ΜΚΟς οι οποίες ειδικεύονται σε ερωτήματα που αφορούν το άσυλο. Εάν οι αρχές αποφασίσουν να σας στείλουν πίσω σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, θα σας αποστείλουν πρώτα επιστολή η οποία είναι πολύ σημαντική. Πολύ σύντομα μετά την παραλαβή της επιστολής αυτής θα πρέπει να προσφύγετε κατά της απόφασης με τη βοήθεια δικηγόρου.
Cimade
64 rue Clisson
75013 Paris
Tel 0033 (0)1 44 18 60 50
http://www.cimade.org/
Collectif de soutien des exilés du 10ème
c/o MRAP 43 bd Magenta 75010 Paris
0033 (0)1 53 38 99 99
exiles10@rezo.net
http://www.exiles10.org/
GISTI
3 villa marcès 75011 Paris
http://www.gisti.org/
gisti@gisti.org
0033 (0)1 43 14 84 84
Forum refugies
Maison du réfugié
326 rue Garibaldi
69007 Lyon
Tel: 0033 (0)4.72.77.68.02
Γερμανία:
 
Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες για παράδειγμα ασυνόδευτοι ανήλικοι, οικογένειες με μικρά παιδιά ή σοβαρά άρρωστα άτομα δεν στέλνονται στην Ελλάδα. Γενικά οι απελάσεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα αμφισβητούνται. Πολλά δικαστήρια έχουν σταματήσει τις επιστροφές αλλά δεν υπάρχει σταθερότητα στις δικαστικές αποφάσεις. Από τον Σεπτέμβριο 2009 το συνταγματικό δικαστήριο έχει αναστείλει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό απελάσεων.  Σημειώστε ότι οι αναστολές στις περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα ευάλωτων ατόμων όπως ενήλικοι άνδρες χωρίς οικογένεια είναι μόνο προσωρινές και μπορεί να ανακληθούν από ανώτερο δικαστήριο. Κάθε αιτών άσυλο ο οποίος φτάνει στη Γερμανία μέσω της Ελλάδας θα πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή με ειδικευμένο δικηγόρο. Θα χρειαστεί να πληρώσετε για τις νομικές υπηρεσίες.  
 
Επαφές στη Γερμανία
 
Frankfurt:
PRO ASYL 

Tel.: 0049 (0)69-23 06 88

Fax: 0049 (0)69-23 06 50

Email:
dmo@proasyl.de

Web:
www.proasyl.de
 
Hanau:
Refugee café
0049-(0)6181-184369
ag3f@comlink.org
 
 
 
 
 
Hamburg:
Flüchtlingsrat Hamburg
www.fluechtlingsrat-hamburg.de
Tel. 0049(0)40-431587
 
Café Exil
Spaldingstr. 41
Tel.: 0049(0)40-2368216
Mo, Tue, Thurs, Fri 8 a.m. – 1 p.m.
München:
Bayerischer Flüchtlingsrat
Augsburgerstr.13
Tel:  0049 – (0)89 76 22 34
Mobil: 0049 – (0)151 21187027
Ουγγαρία:
Επισήμως δεν έχουν τεθεί όρια για την επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως ένα ανώτερο δικαστήριο έχει αναστείλει τέτοιες απελάσεις και διατάξει την Ουγγαρία να φέρει σε πέρας την διαδικασία για την κρίση του προσφυγικού καθεστώτος, ειδικά σε περιπτώσεις οικογενειών με μικρά παιδιά, ανύπαντρες γυναίκες και ασυνόδευτους ανήλικους. Οι αιτήσεις των ενήλικων ανδρών γενικά απορρίπτονται και οι άνθρωποι αυτοί απελαύνονται στην Ελλάδα. Δεδομένου ότι η προθεσμία προσφυγής κατά της απόφασης είναι μόνο τρεις ημέρες θα πρέπει να αναζητήσετε νομική βοήθεια από δικηγόρους της ΜΚΟ που βοηθά πρόσφυγες, την Hungarian Helsinki Committee. Οι αιτούντες άσυλο που υπόκεινται στη διαδικασία Δουβλίνο ΙΙ είναι πιθανό να κρατηθούν στη φυλακή ή σε κλειστό κέντρο υποδοχής μέχρι η μεταφορά τους να πραγματοποιηθεί ή το δικαστήριο να αποφανθεί διαφορετικά. Η κράτηση δημιουργεί απογοήτευση και ανάλογα με την τοποθεσία μπορεί να περιορίζει την πρόσβαση σε νομική, κοινωνική και ψυχολογική βοήθεια 
Hungarian Helsinki Committee (Ουγγρική Επιτροπή Συμφωνιών του Ελσίνκι)
1054 Budapest
Bajcsy-Zsilinszky road 36-38.
1st floor
Tel. +361 321 41 41, +361 321 4323, +361 321 4327
Fax: +361 321 41 41, +361 321 4323, +361 321 4327
ωράριο λειτουργίας των γραφείων: ανάλογα με το προγραμματισμένο ραντεβού με τους συνεργάτες της HHC μέσω τηλεφώνου
Ιρλανδία:
Όταν οι αιτούντες άσυλο φθάνουν στην Ιρλανδία μπορούν να αιτηθούν νομική βοήθεια στην Νομική Υπηρεσία Προσφύγων. Αυτή η βοήθεια είναι επιδοτούμενη αλλά πρέπει οι υποψήφιοι να αποδείξουν ότι δεν διαθέτουν δικά τους μέσα για να καλύψουν τα έξοδα των νομικών διαδικασιών για να τη λάβουν. Τους τελευταίους μήνες η Νομική Υπηρεσία Προσφύγων και μεμονωμένοι δικηγόροι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των μεταφορών στην Ελλάδα σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙ απαιτώντας επανεξέταση της απόφσης των μεταφορών από Αναθεωρητικό Δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή, περιμένουμε αποφάσεις σ’ αυτές τις υποθέσεις. Σε μερικές περιπτώσεις η νομική εκπροσώπηση πέτυχε ασφαλιστικά μέτρα μέχρι η απόφαση να φτάσει στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο. Όποιος αιτών άσυλο φτάσει στην Ιρλανδία μέσω της Ελλάδας θα πρέπει να δηλωθεί στη Νομική Υπηρεσία Προσφύγων αμέσως.
Irish Refugee Council (Ιρλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)
2nd Floor
Ballast House
Aston Quay
Dublin 2a
Tel.:00353-(0)1 764 58 54
Fax:  00353-(0)1 672 59 27
 
Ιταλία:
Στην Ιταλία η κατάσταση των προσφύγων που εμπίπτουν στο Δουβλίνο ΙΙ είναι δύσκολη αλλά κάποιοι δικηγόροι πέτυχαν να αποφύγουν την απέλαση, ειδικά στην Ελλάδα. Τον προηγούμενο χρόνο πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων κατήγγειλαν την κατάσταση στα Ιταλικά λιμάνια της Αδριατικής όπου πολλοί μετανάστες στέλνονται στην Ελλάδα χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. (η άρνηση πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου δεν στηρίζεται στη συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ αλλά στην παράνομη τακτική της αστυνομίας!). Οι αιτούντες άσυλο είναι πιθανό να κρατηθούν στη φυλακή για πολλούς μήνες κατά τις διαδικασίες στην Ιταλία, για παράδειγμα εάν δεν έχετε διαβατήριο ή εάν έχετε ήδη απελαθεί στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι αιτούντες άσυλο μπορούν να περιμένουν την απόφαση για το καθεστώς τους χωρίς να φυλακιστούν.
Εάν φτάσετε στη Βενετία πρέπει να έρθετε σ’ επαφή με:
Razzismo Stop Venezia
Via Fratelli bandiera 45,
30175 Marghera (Ve)
 
 
Ολλανδία:
Στις αρχές του Οκτωβρίου 2010 ο Ολλανδός υπουργός δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία δεν πρόκειται να στείλει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Στην Ολλανδία υπάρχουν 240 αιτούντες άσυλο οι οποίοι καταχωρήθηκαν στην Ελλάδα ως χώρα άφιξής τους στην ΕΕ. Με αυτή την απόφαση η Ολλανδία ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απέστειλε σχετική επιστολή στο Ολλανδικό υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υπουργός αναμένει ότι μετά την Ολλανδία, και άλλες χώρες τις ΕΕ θα έχουν «πρόβλημα» να στείλουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Νωρίτερα στο έτος η Ολλανδία είχε ήδη εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σταματώντας την απέλαση Σομαλών προσφύγων στην Ελλάδα.
Προσοχή: μετά τις τελευταίες εκλογές η Ολλανδία έχει ακροδεξιά κυβέρνηση. Έτσι, περιμένουμε ότι εκτός από τις υποθέσεις του Δουβλίνου δύο, τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο και προς τις χώρες καταγωγής τους.
Dutch Council for Refugees (Ολλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)
Surinameplein 122
Postbus 2894, 1000 CW Amsterdam
T (020) 346 7266 
F (020) 617 81 55
 
 
Νορβηγία:
Το 2008 η Νορβηγία ανέστειλε προσωρινά τις μεταφορές Δουβλίνου προς την Ελλάδα αλλά ήρε την αναστολή το 2009 κι από τότε η πρακτική των απελάσεων έγινε πολύ αυστηρή. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά μπορεί να σταλούν πίσω στην Ελλάδα. Εξαιρέσεις γίνονται μόνο για τους ασυνόδευτους ανήλικους τα οποία έρχονται απευθείας από την Ελλάδα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη Νορβηγία έχει οδηγήσει στην σκληρή μεταχείρισή τους όπως για παράδειγμα όλα οι ανήλικοι να εξετάζονται για να διαπιστωθεί η ηλικία τους. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορεί να λάβουν προσωρινή άδεια να παραμείνουν στη Νορβηγία εάν δεν έχουν ανάγκη προστασία ή και δεν υπάρχουν σοβαροί ανθρωπιστικοί λόγοι. Οι προσωρινές άδειες απαραμονής για τους ασυνόδευτους ανήλικους δίνονται όταν δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την επιμέλεια πίσω στη χώρα καταγωγής του πρόσφυγα. Μόλις ο ανήλικος κλείσει τα 18, η προσωρινή άδεια παραμονή ανακαλείται και ο αιτών άσυλο επιστρέφεται στην χώρα καταγωγής του, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν.
Norwegian Organisation for Asylum Seekers (NOAS) (Νορβηγική Οργάνωση για τους Αιτούντες Άσυλο)
Pb. 8893 Youngstorget
0028 Oslo, Norway
Tel: 0047 22 36 56 60,
Fax: 0047 22 36 56 61,
 
Αγγλία:
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2010 η Υπηρεσία Συνόρων της Αγγλίας αποφάσισε την αναστολή των επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Με την άμεση εφαρμογή της αναστολής 1300 υποθέσεις αλλά και όλες οι νέες περιπτώσεις θα ακουστούν στην Αγγλία και δεν θα απελαθούν στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για όλους αυτούς που αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στο «σπασμένο σύστημα ασύλου» της Ελλάδας. Αυτή η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα της κρίσης του Εφετείου για παραπομπή της υπόθεσης του NS (προηγουμένως γνωστού ως Saeedi) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κατά τα φαινόμενα αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, έτσι η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κινήσει τις δικές τις διαδικασίες κρίσης των αιτημάτων ασύλου εντός της κατ’ αυτή τη χρονική περίοδο αντί ν’ αφήσει τους αιτούντες να περιμένουν μέχρι να κριθεί η υπόθεση NS. Η Βρετανική Υπηρεσία Συνόρων τόνισε ότι αυτή ήταν μια καθαρά πραγματιστική απόφαση και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σχεδόν αδύνατη αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Προσοχή: αυτό σημαίνει μόνο ότι δεν θα απελαθείτε στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ συχνές πτήσεις απελάσεων από τη Βρετανία προς το Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ για όλους αυτούς που πήραν απορριπτικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου τους οπότε σε κάθε περίπτωση  θα πρέπει να υποστηρίξετε το αίτημα ασύλου σας!
Πηγές νομικής συνδρομής και υποστήριξης είναι:
Immigration Advisory service (Συμβουλευτική Υπηρεσία Μετανάστευσης)
190 Great Dover Street
London SE1 4YB
Tel: 0044 (0)20 7967 1330
Refugee Action (Δράση για τους Πρόσφυγες)
240A Clapham Road
London SW9 OPZ
Tel: 0044 (0) 20 7735 5361
Fax: 0044 (0) 20 7587 3676
Refugee Council (Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)
240-260 Ferndale Road
London SW9 8BB
Tel: 0044 (0) 20 7346 6709
Fax: 0044 (0) 20 7346 6760
 
Ελβετία:
 
Ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα δεν απελαύνονται στην Ελλάδα πχ οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι και σοβαρά ασθενείς. Η δικαιοδοσία δεν είναι παντού η ίδια κι έτσι κάποιο άτομο μπορεί να απειληθεί με απέλαση. Ωστόσο με τη βοήθεια ικανού δικηγόρου, οι πρόσφυγες έχουν πιθανότητες να αποφύγουν την απέλαση. Οι ακόλουθες δύο επαφές μπορούν να δώσουν συμβουλές και να δώσουν πληροφορίες για άλλες επαφές σε άλλα καντόνια της Ελβετίας
Schweizerische Flüchtlingshilfe
Weyermannsstrasse 10
3008 Bern
Tel.: 0041 (0)31 370 75 75
Solidarité sans frontières
Neuengasse 8
3011 Bern
Tel. 0041-(0)31 311 07 70
Fax: 0041-(0)31 311 07 75
Mail:
sekretariat@sosf.ch
 
 
Σουηδία:
Το Δικαστήριο Μετανάστευσης αποφάσισε να σταματήσει μερικές απελάσεις προς την Ελλάδα αλλά το εξαιρετικά περιοριστικό Ανώτατο Δικαστήριο Μετανάστευσης αργότερα ανέτρεψε αυτές τις αποφάσεις. Οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν δικαιολογούν πλέον την εξαίρεση από το Δουβλίνο ΙΙ. Ωστόσο μερικά επιχειρήματα μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του αιτούντα άσυλο όπως πχ εάν η εξαίρεση από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ θα μπορούσε να επανενώσει μια οικογένεια ή να αποτρέψει την απομάκρυνση μεταξύ μελών οικογένειας. Ή εάν οι αιτούντες αποσύρουν τις αιτήσεις ασύλου τους και μπορούν να παράσχουν βάση για λόγους παραμονής στη Νορβηγία. Ή αν η υπόθεση περιλαμβάνει σοβαρά προβλήματα υγείας (συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ασθένειας). Μερικοί υπάλληλοι μετανάστευσης σκόπιμα καθυστερούν τις διαδικασίες ώστε να λήξει η προθεσμία για νόμιμες επιστροφές στην Ελλάδα. Εάν περάσουν έξι μήνες από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει δεκτή την επιστροφή συγκεκριμένου ατόμου και εάν αυτό το άτομο δεν αποφύγει σκόπιμα την επαφή του με τις αρχές, η μεταφορά δεν θα πραγματοποιηθεί. Η Επιτροπή Μετανάστευσης σταμάτησε τις απελάσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόσφατα σταμάτησε την μεταφορά οκτώ ατόμων από το Αφγανιστάν προς την Ελλάδα. Αρχικά το Σουηδικό Εφετείο Μετανάστευσης αποφάσισε ότι η ομάδα αυτή έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά μετά έπρεπε να ακολουθήσει τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Από τότε τουλάχιστον άλλες δύο απελάσεις στην Ελλάδα σταμάτησαν.   
Gothenburg (Göteborg)
E-Mail: momo@ingenillegal.org
Tel.
(αφήστε μήνυμα): 0046 (0)704-37 75 24
Malmoe
Tel: 0046 (0)736 59 05 73
Stockholm
Tel: 0046 (0)762 – 44 33 12
Το Σουηδικό Δίκτυο Ομάδων Στήριξης Ασύλου και Προσφύγων έχει ομάδες σε πολλές χώρες
Τηλ: 0225-147 77
Email: info@farr.se
www.farr.se

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γαλλία : Τέρμα πια οι απελάσεις στην περιοχή μας.

Στη χωματερή της ανεργίας, ρίχνονται 160 εργαζόμενοι των X.Y.T.A