in

Βρούτσης: Καμία μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε κατάργηση 13ου-14ου

Βρούτσης: Καμία μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε κατάργηση 13ου-14ου

Δεν τίθεται κανένα ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016, ούτε και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στον τηλεοπτικό σταθμνό Ant1 σήμερα το πρωί παρότι πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέες απαιτήσεις της τρόικας εν όψει της επικείμενης επίσκεψής της τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ανέφερε πως δεν τέθηκε ποτέ από την τρόικα θέμα κατάργησης των συγκεκριμένων επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς για τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ της «Εργάνης» που δείχνει θετικό ισοζύγιο στη σχέση προσλήψεων/απολύσεων και της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει αύξηση της ανεργίας, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι και τα δύο εργαλεία είναι συμβατά, εξηγώντας πως «Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα δηλώνουν την πρόθεσή τους να μπουν στην αγορά εργασίας, άρα διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία».

Επίσης, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης συντάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι το Ασφαλιστικό χρειάζεται «διορθωτικές αλλαγές», που δεν επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων.

Όσον αφορά στην αδήλωτη εργασία, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. «Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι με την αδήλωτη εργασία πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται, γιατί οι συνέπειες γυρίζουν στους ίδιους» σημείωσε. 

Τέλος, αναφερόμενος στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο για περίπου 100 χιλιάδες δικαιούχους.

ΣΥΡΙΖΑ : «Καλοκαιρινό νυχτερινό ανέκδοτο»  οι δηλώσεις του υπουργού

«Οι σημερινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατώτερο και τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα μοιάζει με καλοκαιρινό νυχτερινό ανέκδοτο. Υπάρχει ήδη συμφωνημένη από το δεύτερο μνημόνιο, την «ιδιοκτησία» του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων στην τρόικα ότι ο κατώτερος μισθός στη χώρα μας θα φθάσει στα επίπεδα της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λετονίας, δηλαδή στα 150 με 200 ευρώ τον μήνα», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στρατούλης, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας.

«Επίσης, η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες, μέσω προγραμμάτων 5μηνης απασχόλησης σε κοινωφελή εργασία, έχει ήδη μειώσει για τους ανέργους που θα συμμετέχουν σε αυτά τον κατώτερο μισθό στα 400 ευρώ μηνιαία, ενώ είναι ήδη γνωστό ότι πλέον ο κατώτερος μισθός ορίζεται με μονομερή απόφαση του υπουργού Εργασίας που μπορεί ανεξέλεγκτα να τον μειώνει μέχρι να φτάσει τον μνημονιακό στόχο», σημειώνει στη συνέχεια.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να μην επαναπαύονται με τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τους, αλλά να ενισχύσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή των καταστροφικών μνημονίων και της κυβέρνησης που τα υπηρετεί, προτού αυτή μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα μας σε ειδική οικονομική ζώνη με εργασιακές σχέσεις Κίνας και μισθούς Ουγκάντας προς όφελος των εγχώριων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και των ευρωπαϊκών και, κυρίως, γερμανικών, πολυεθνικών, που το θέτουν ως προϋπόθεση για να «επενδύσουν» στη χώρα μας», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Στρατούλης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

48ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

Μενεμένη-Αμπελόκηποι και Εύοσμος-Κορδελιό επικίνδυνες για τη μετάδοση του Ιού του Δυτ. Νείλου