“Βράζει” η Βόρεια Ελλάδα για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Φουντώνουν μέρα με τη μέρα οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και καθηγητών για τις συγχωνεύσεις σχολείων στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει και σε άλλους νομούς της βόρειας Ελλάδας.

Χθες το πρωί μαθητές του 2ου Λυκείου Θεσσαλονίκης απέκλεισαν συμβολικά την οδό Τσιμισκή διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση του σχολείου τους με το 13ο Λύκειο. Ο σύλλογος γονέων του σχολείου τονίζει ότι η συγχώνευση αυτή είναι απαράδεκτη διότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός αιθουσών για να υποδεχθεί τους μαθητές του γειτονικού σχολείου και υποχρεωτικά θα δημιουργηθούν τμήματα μαμούθ, κάτι που θα είναι σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Την ίδια στιγμή οι μαθητές του 12ου και 16ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην περιοχή Ξηροκρήνη προχώρησαν στην κατάληψη των σχολείων τους αντιδρώντας στη συγχώνευσή τους. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και στο Λαγκαδά.

Στην Εορδαία Κοζάνης μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία ζητώντας να μη γίνει η συγχώνευση των δύο γυμνασίων του δήμου, ενώ κάτοικοι του Τρανοβάλτου και της Ελάτης απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, στο ύψος του Τριγωνικού, αντιδρώντας στο κλείσιμο του γυμνασίου Τρανοβάλτου και του δημοτικού σχολείου Ελάτης. Συλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων έγινε και στα Γρεβενά, ενώ τη Δευτέρα, στις δύο το μεσημέρι, η επιτροπή αγώνα που συστήθηκε ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων θα αποκλείσει συμβολικά την Εγνατία οδό, στον κόμβο της Μυρσίνας.

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με ψήφισμά του εκφράζει για τον χώρο ευθύνης του την κάθετη αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για “σαρωτικό σχέδιο κατάργησης-συγχώνευσης σε ποσοστό άνω του 13% των σχολείων της χώρας” και τονίζεται ότι αυτό “θα οδηγήσει σε ερημοποίηση και αποδυνάμωση της ελληνικής υπαίθρου”. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας, στην κεντρική Μακεδονία καταργούνται 133 σχολικές μονάδες (ανά νομό: Θεσσαλονίκης 38, Σερρών 43, Κιλκίς 10, Πιερίας 22, Πέλλας 7, Χαλκιδικής 7 και Ημαθίας 6), που βρίσκονται διάσπαρτες σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές, παράλιες, αστικές, ημιαστικές και επαρχιακές περιοχές.

αναδημοσίευση από avgi.grΣχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τώρα που κληρώνει…

Η απάντηση του Δήμου Λαυρεωτικής στον Θ. Πάγκαλο