Βόρεια Ελλάδα: Στο…κυνήγι των φαρμάκων

Σοβαρές ελλείψεις σε ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βόρεια Ελλάδα, με τους ασθενείς να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν τα σκευάσματα που λαμβάνουν και να μη διακόψουν τη θεραπεία τους.
Την ίδια ώρα, τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκτιμούν πως το πρόβλημα θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα και η ταλαιπωρία των ασθενών θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εβρου, Αδάμ Αδαμίδη, περισσότερα από 100 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων της Βόρειας Ελλάδας, χάπια καρδιολογικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, εισπνεόμενα, αντιφλεγμονώδη, μέχρι και… ασπιρίνες, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, Γεώργιος Τροχόπουλος, δήλωσε στον «Α» ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι αποθήκες δίνουν τα σκευάσματα στα φαρμακεία με το σταγονόμετρο. «Παραγγέλνουμε πενήντα κουτιά αντιυπερτασικών χαπιών και μας στέλνουν δέκα», τόνισε ο κ. Τροχόπουλος.
Ξάνθη
«Μη μου πείτε ότι και εσείς δεν έχετε το φάρμακο που θέλω;». Την ερώτηση αυτήν ακούει σε καθημερινή πλέον βάση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νικόλαος Λεοντής. Οπως ανέφερε ο κ. Λεοντής, οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και στην Ξάνθη και οι φαρμακοποιοί δίνουν κάθε μέρα μάχη προκειμένου να προμηθευτούν ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας, Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, κατήγγειλε ότι «στα 30 χρόνια που δουλεύω, πρώτη φορά βλέπω αυτό το τεράστιο αλαλούμ στην αγορά του φαρμάκου».

«Ρίζα του κακού» για τις σοβαρές ελλείψεις αποτελεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, η αντιφατική τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ σε βάρος των Ελλήνων ασθενών θεωρεί πως θα λειτουργήσει και η έλλειψη ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών.
«Δυστυχώς, κανείς από αυτούς που σχεδιάζουν την πολιτική για το φάρμακο δεν ενδιαφέρεται για τους Ελληνες ασθενείς», τόνισε ο κ. Νουσηκύρου και αναρωτήθηκε: «Πώς θα πούμε σε έναν ασθενή που παίρνει ένα φάρμακο επί χρόνια και έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του ότι δεν το βρίσκουμε και γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του και να αλλάξει θεραπεία;».
Χαλκιδική
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης, οι φαρμακοποιοί μπορούν να δώσουν στους ασθενείς τα φάρμακα αυτά όταν η συνταγή έχει την ένδειξη «στερείται». Δυστυχώς, όμως οι γιατροί δε βάζουν την ένδειξη, παρόλο που τα φάρμακα δεν υπάρχουν ούτε στα φαρμακεία των νοσοκομείων. «Θα τα παραγγείλουμε και ελάτε αύριο», λένε οι αρμόδιοι των νοσοκομείων στους ασθενείς, οι οποίοι πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέχρι και 200 χλμ. για να φτάσουν στο νοσοκομείο και να λάβουν τη θεραπευτική τους αγωγή…

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αλήτη- Ρουφιάνε

Απεργούν οι υπάλληλοι των Περιφερειών