Βιρμανία: «Σαρωτική νίκη» ανακοίνωσε η χούντα

Το μεγαλύτερο φιλοκυβερνητικό κόμμα της Μιανμάρ, που στηρίζεται από το στρατό που έχει καταλάβει την εξουσία στη χώρα εδώ και δυο δεκαετίες, εκτίμησε ότι έχει επιτύχει σαρωτική νίκη στις πρώτες εκλογές της 20ετίας, καταλαμβάνοντας το 80% των εδρών του κοινοβουλίου.

Το Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP) που πρόσκειται στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας Ταν Σουέ, κατήγαγε συντριπτική νίκη, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του κόμματος. Όπως είπε, το USDP χάνει μόνο έξι από τις 91 έδρες στο Ιραουάντι και δύο από τις 105 έδρες του Μανταλάι, των δύο μεγαλύτερων επαρχιών της Μιανμάρ.
Τα δύο σημαντικότερα δημοκρατικά κόμματα παραδέχτηκαν την ήττα τους κατηγορώντας όμως το USDP ότι παραποίησε τα αποτελέσματα. Η Εθνική Δημοκρατική Δύναμη (NDF, (προέρχεται από τη διαλυμένη Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία της Αούν Σαν Σου Κι) ανακοίνωσε ότι κέρδισε 16 έδρες στη Γιανγκόν και έχασε σε όλες τις άλλες επαρχίες. Την ήττα του παραδέχτηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και Αυστραλία, κατήγγειλαν τις εκλογές στη Βιρμανία ως άδικες και ανελεύθερες.
Στο μεταξύ, εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν αμέσως μετά τις εκλογές μεταξύ των ανταρτών Κάρεν και του στρατού, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊλάνδη, στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφεραν Ταϊλανδοί αξιωματούχοι από την Μπανγκόκ. Χιλιάδες κάτοικοι της Πολιτείας Κάρεν διέσχισαν τα σύνορα σε δύο σημεία, στο Μάε Σοτ, απέναντι από την πόλη Μιαουάντι απ’ όπου ξεκίνησαν οι μάχες, το πρωί της Δευτέρας και από το ορεινό πέρασμα “Τρεις Παγόδες”, στα νότια, όπου σημειώθηκαν και άλλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. “Υπάρχουν 15.000 Βιρμανοί χωρικοί στο Μάε Σοτ”, είπε ο κυβερνήτης της ταϊλανδέζικης επαρχίας Τακ, Σαμάρντ Λοϊφάρ. “Την περασμένη νύχτα υποδεχτήκαμε περίπου 5.000 άτομα στην περιφέρεια Σάνγκλα Μπούρι”, πρόσθεσε.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Οι συγκρούσεις γεννούν πρόσφυγες στη Βιρμανία

Με ισόβια κάθειρξη εξακολουθούν να τιμωρούνται χρήστες ναρκωτικών