in

Βατερλό- Η τρόικα συνομιλεί με το ΣΥΡΙΖΑ

Βατερλό- Η τρόικα συνομιλεί με το ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αρνείται να ορίσει την ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων της στην Αθήνα.

Η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό περίπου 3 δισ. ευρώ για το 2015, η κυβέρνηση δεν μπορεί να το δεχτεί και καταθέτει σήμερα, μονομερώς, δηλαδή χωρίς την έγκριση της τρόικας τον προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα τόσο πηγές ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται ότι συζητήθηκε το θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι οι εκκρεμότητες μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι πολλές..

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε  είναι η συνηθισμένη των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση μπήκε σε ένα παζάρι με τους δανειστές αναφορικά με τον προϋπολογισμό, η τρόικα ζητά επιπλέον μεταρρυθμίσεις και αποχωρεί από την Αθήνα, ενώ η λύση έρχεται τελικά λίγο πριν το τέλος του χρόνου. Μόνο που η πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει διαφοροποιηθεί και η τρόικα πλέον δεν συνομιλεί μόνο με την κυβέρνηση, αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση. Και προφανώς δεν εννοούμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις με τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, αλλά ότι οι δανειστές γνωρίζουν καλά πως η στάση τους σε αυτό τη συγκυρία λειτουργεί «διδακτικά» και για μια επερχόμενη κυβέρνηση της αριστεράς.

Στελέχη της τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι σε μερικούς μήνες θα κληθούν να διαπραγματευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον του ελληνικού προγράμματος και δείχνουν ότι σε κάθε περίπτωση είναι αμετακίνητοι από τις θέσεις τους. Στην κυβέρνηση αναζητούν στήριξη από το εξωτερικό και μια συμφωνία που θα σημάνει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι ξένοι όμως θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση αυτή αποτελεί παρελθόν και δεν έχει νόημα η στήριξή της.

Έτσι επιδεικνύουν την πλέον σκληρή στάση τους, εκβιάζοντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου και παίζοντας το τελευταίο χαρτί της προσφυγής σε εθνική διαπραγμάτευση πριν την προκήρυξη εκλογών. Εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο και επιμένει στην γραμμή κατάργησης του μνημονίου, οι τροικανοί σε στάση αναμονής ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους και δηλώνουν έτοιμοι για τη μεγάλη σύγκρουση σε μερικούς μήνες.

Στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν μια κάποια συμφωνία μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου τον Μάρτιο και σε προεκλογική περίοδο πλέον, το δίλημμα που θα κυριαρχεί να είναι σταθερότητα και έξοδος από το μνημόνιο ή περιπέτειες και καταστροφή.   Κάτι τέτοιο όμως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών φαντάζει πλέον απίθανο.

Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατατίθεται την Παρασκευή ο Προϋπολογισμός

“Σερσέ λα φαμ” στη Μονή Λαζαριστών