in

Τσίπρας: Ο λαός να διαλέξει ανάμεσα στο δικομματικό κατεστημένο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Ο λαός να διαλέξει ανάμεσα στο δικομματικό κατεστημένο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Για το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα δύο μπλοκ δυνάμεων που συγκρούονται και η έκβαση της σύγκρουσής τους θα καθορίσει την πορεία της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζοντας την “ανατριχιαστική”, όπως είπε, αποκάλυψη της Αυγής για τα επερχόμενα μέτρα, “για το τι ετοιμάζουν με τις συντάξεις, με το ασφαλιστικό, με τις απολύσεις, με το δικαίωμα της απεργίας”.

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα, ούτε τίποτε από όσα αυτή τη στιγμή σε διάφορα μέτωπα επιχειρείται να επιβληθούν. Η συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει για μας συνέχεια της υποταγής και της καταστροφής” είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και τρόικας.

“Η Ευρώπη των εργαζομένων, της αντίστασης, της αντεπίθεσης, η Ευρώπη της Αριστεράς, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις” είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην άνοδο των δυνάμεων της αλλαγής, των δυνάμεων κόντρα στη λιτότητα, στο Ποδέμος, το Σιν Φέιν και το ιταλικό και βελγικό εργατικό κίνημα.

“Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πορεία. Αυτό όμως απαιτεί άλλη πολιτική, και φυσικά άλλη κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή, πανίσχυρη θα έλεγα, λαϊκή εντολή” είπε ζητώντας από την κυβέρνηση την προκήρυξη εκλογών για να επιλέξει ο λαός “ανάμεσα στο δικομματικό κατεστημένο και τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολιτική των συμμαχιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως “υπάρχουν στιγμές, που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι για να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος”. Επίσης σημείωσε πως “η κυβέρνηση των μνημονίων δε θα πέσει από μόνη της. Θα τη ρίξουν οι κοινωνικοί αγώνες αλλά και οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας, που θα την απομονώσουν καθοριστικά και μέσα και έξω από τη Βουλή.”

Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε η αναφορά στα γεωπολιτικά ζητήματα κατά τα οποία αναφέρθηκε στις θαλάσσιες έρευνες που διεξάγει η Τουρκία που χαρακτήρισε “απροκάλυπτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.  “Η επικοινωνία με την Τουρκική πλευρά είναι απαραίτητη ώστε να καταστούν σαφείς οι σοβαρές συνέπειες που θα είχε μια διεύρυνση της έντασης αλλά και για να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση”, είπε προτείνοντας τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας ως καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η Διαβαλακανική Συνεργασία, ειδικά μετά “τα γεγονότα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο εθνικισμός επιβαρύνει την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη Μποτσουάνα. Της Ρεγγίνας Κασιμάτη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας