Τρεις μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην Τ.Ε. Παπαηλιόπουλος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης, τρεις μήνες έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Εταιρία Παπαηλιόπουλος. Η εργοδοσία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, είχε υποσχεθεί από τα τέλη Ιούλη την καταβολή όλης της μισθοδοσίας μέσα στο Σεπτέμβρη, αλλά ακόμα αυτό δεν έχει γίνει. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου:

Συναδέλφισες και συνάδελφοι εργαζόμενοι   ,
          Ξεχείλισε πλέον το ποτήρι με την καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων μας μισθών τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου). Εδώ και ένα χρόνο η εργοδοσία της εταιρίας υπόσχονταν κατά καιρούς ότι θα μας τακτοποιούσε την κανονική πληρωμή της μισθοδοσίας. Παρόλα αυτά οι υποσχέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν. Τελευταία φορά στην συγκέντρωση των 50 εργαζομένων της επιχείρησης στα Γραφεία της Σίνδου, με την παρουσία εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου, στα τέλη του Ιουλίου, ο εργοδότης δεσμεύτηκε μπροστά σε όλους για την εξόφληση των μισθών μας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος πέρασε, μπήκε ο Οκτώβριος και για μια ακόμη φορά οι υποσχέσεις της εταιρίας αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρυσμα.
          Σήμερα πλέον δεν δίνονται ούτε καν υποσχέσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων μας αποδοχών, κι’ έτσι έχουμε περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Αδυνατούμε να πληρώσουμε τα είδη διατροφής μας, μας κόβουν τα τηλέφωνα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα καύσιμα και τα ενοίκια, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις επείγουσες ανάγκες των παιδιών μας. Και από την άλλη πλευρά η εργοδοσία έχει κάνει τα κουμάντα της με την συσσώρευση των κερδών των προηγούμενων χρόνων, με τις επενδύσεις της και τα κεφάλαια της, με το ρευστό που έχει φροντίσει να εξασφαλίσει για τις δικές της ανάγκες.
          Ωστόσο τώρα πια η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα είδος έμπρακτης «πτώχευσης» της επιχείρησης  (δηλαδή αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις νόμιμες υποχρεώσεις της) , που η επίσημη ανάδειξή της ίσως είναι πλέον θέμα χρόνου :
          Άρνηση πληρωμής των τριών δεδουλευμένων μισθών μας.
          Αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών υλικών και των υπεργολάβων, επιταγές που δεν καλύπτονται, κλπ.
          Αδυναμία εκτέλεσης των υδραυλικών έργων που ανέλαβε στην Ήπειρο (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα), με μεγάλες εκπτώσεις του 65%. Εξίσου η ίδια αδυναμία  της επιχείρησης εκδηλώθηκε τελευταία σε εργολαβία στην Θεσσαλονίκη.
          Μ’ άλλες λέξεις συσσώρευση πολύ σημαντικών χρεών που η εργοδοσία φαίνεται ανεπαρκής και απρόθυμη να εξοφλήσει. Και παράλληλα δραματική μείωση του παραγωγικού της αντικειμένου, εφόσον παίρνει έργα και αδυνατεί να τα εκτελέσει, γι’ αυτό υπάρχει άμεσος κίνδυνος απολύσεων και παύσης της λειτουργίας της.
          Ο κίνδυνος πλέον να χάσουμε τους τρεις δεδουλευμένους μισθούς μας, την παραγωγική μας απασχόληση, τις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας, τις αποζημιώσεις μας σε ενδεχόμενη «πτώχευση» που πιθανόν βρίσκεται προ των πυλών, είναι άμεσος, ορατός και συγκεκριμένος.
          Γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζεται να αντιδράσουμε άμεσα, μαζικά και δυναμικά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις χρεωστούμενες αμοιβές μας και να προασπίσουμε την εργασία μας. Να προχωρήσουμε άμεσα σε Επίσχεση Εργασίας και συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα Γραφεία της επιχείρησης στη Σίνδο. Αν δεν το κάνουμε αυτό τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά και θα ψαχνόμαστε, γιατί η εταιρία θα μας έχει αφήσει στο δρόμο. Κινητοποίηση όλων χωρίς εξαίρεση (τεχνικών, λογιστών, εργατών, οδηγών, τεχνιτών, χειριστών) με την άμεση υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Συνδικάτων μας.
          Το τι θα κάνει στο ενδιάμεσο ο εργοδότης είναι γνωστό : Είτε ο ίδιος προσωπικά, είτε μέσω κάποιων εργοδηγών του, θα βαλθεί να αποτρέψει και να ματαιώσει την Επίσχεση Εργασίας. Θα υποσχεθεί ίσως πάλι ότι κάποτε θα μας πληρώσει τους μισθούς που μας χρωστάει. Πόσες φορές όμως δεν έδωσε αυτές τις υποσχέσεις και πάντα αποδείχτηκαν αβάσιμες…Θα κάνει πάλι λόγο για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Ωστόσο άλλο πράγμα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης κι’ άλλο είναι το φόρτωμα όλων των βαρών της στους εργαζόμενους, με την εξασφάλιση των συμφερόντων της εργοδοσίας. Άλλωστε, όταν τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση συσσώρευε κέρδη, καλούσε τους εργαζόμενους να τους τα μοιράσει ;
          Με την Επίσχεση Εργασίας που πρέπει να κάνουμε αυτή την τελευταία ώρα πριν το συνολικό «βούλιαγμα» επιδιώκουμε :
          Να πιέσουμε την εργοδοσία να μας καταβάλει άμεσα τους τρεις μισθούς που μας χρωστάει.
          Να θέσουμε το ζήτημα προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες για τις οποίες η εταιρία εκτελεί έργα, να παρακρατήσουν από τους εκκρεμείς λογαριασμούς την μισθοδοσία μας που η επιχείρηση δεν μας πληρώνει, με βάση τις προβλέψεις της Νομοθεσίας Δημοσίων Έργων.
          Να προασπίσουμε την απασχόλησή μας στην εταιρία από τις επαπειλούμενες σύντομα απολύσεις.
ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΝΔΟΥ  
Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αναβάλλεται η εκδίκαση των προσφυγών κατά του μνημονίου λόγω έλλειψης εγγράφων…

Γαλλία : 12 Οκτώβρη, νέα μέρα κινητοποιήσεων και απεργία διαρκείας στο μετρό.