Τραγικά επείγουσα η κατάσταση στις φυλακές του Έβρου

Έφηβοι κρατούμενοι στις φυλακές του Έβρου “γαντζώνονται στα παράθυρα αναζητώντας φως και οξυγόνο”, αναφέρουν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που ζητούν άμεση επέμβαση για βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης . Η επιστολή, που απέστειλε η οργάνωση στον πρωθυπουργό στις 14 Ιανουαρίου, αναφέρεται: “Άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες αθλιότητας. Έφηβοι γαντζώνονται στις σιδεριές των παραθύρων για να βρουν φως και οξυγόνο. Μικρά, ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται πλάι σε ενήλικους συγκρατούμενούς τους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. …Η μυρωδιά είναι αφόρητη. …Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν”.

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στην επιστολή γίνεται λόγος και την απουσία βασικών διαδικασιών που πρέπει να διαθέτουν οι χώρες υποδοχής παράτυπων αλλοδαπών.

“Δεν διαθέτουν διερμηνέα, δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, «ζωές κρατούμενες» επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τον πόλεμο, το θάνατο”, υπογραμμίζεται.

“Η κατάσταση στον Έβρο είναι ένα τραγικό επείγον. Γι αυτό σας ζητάμε να επέμβετε άμεσα. Η όποια απόφασή σας δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων. …Ας μην μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης”.

Αναδημοσίευση από enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα ΜΜΕ στην εποχή της κρίσης και της εναλλακτικής πληροφόρησης

Λαϊκή εξέγερση με νεκρούς στην Αίγυπτο