Τουρκία:Χρήση χημικών όπλων στις διαδηλώσεις καταγγέλλουν 6 οργανώσεις ιατρών

Χημικά όπλα χαρακτηρίζουν τη χρήση των δακρυγόνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία έξι τούρκικες οργανώσεις ιατρών αναφερόμενες στον θάνατο δύο ανθρώπων, που συνδέεται πιθανόν με τα αέρια αυτά.

 “Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους θανάτους δύο πολιτών από τις συνέπειες της έκθεσής τους σε δακρυγόνο αέριο, θάνατοι οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στις στατιστικές” για τα θύματα των συγκρούσεων, δήλωσε ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ, μιλώντας εξ ονόματος της Ένωσης Ιατροδικαστών.  

Όπως αναφέρουν οι αρχές και και η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (TTB) οι νεκροί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είναι τέσσερις  δύο άμαχοι επλήγησαν από βλήματα στο Χατάι (νότια Τουρκία) και την Άγκυρα -ο πρώτος πιθανόν από ένα δακρυγόνο, ο δεύτερος από σφαίρα πιστολιού-, ένας άλλος σκοτώθηκε από αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη και ένας αστυνομικός έπεσε από μια γέφυρα στα Άδανα (νότια Τουρκία).  Ο απολογισμός των συγκρούσεων, σύμφωνα με την ΤΤΒ περιλαμβάνει ακόμη 7.800 τραυματίες, 59 από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά. 

Επίσης ένας 47χρονος εργαζόμενος έχασε την ζωή του σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο στην Άγκυρα, ο οποίος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα έπειτα από μεγάλη έκθεσή του σε δακρυγόνα, και μια 50χρονη γυναίκας,  πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Κωνσταντινούπολη σε ανάλογες συνθήκες δήλωσε ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ, μιλώντας εξ ονόματος της Ένωσης Ιατροδικαστών. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα «όχι ως μέσο ελέγχου του πλήθους, αλλά ως χημικό όπλο» ρίχνοντάς τα ακριβώς δίπλα σε ανθρώπους ή μέσα σε κλειστούς χώρους, δύο ενέργειες οι οποίες απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες.

  Ο καθηγητής Ντογάν Σαχίν της Τουρκικής Ένωσης Ψυχιατρικής κατήγγειλε από την πλευρά του μια χρήση των δακρυγόνων «που προσομοιάζει με βασανιστήρια», εφόσον ο στόχος ήταν «να προκληθεί (στους διαδηλωτές) ένας φυσικός και ψυχολογικός πόνος με σκοπό την τιμωρία».   Ο καθηγητής Σαχίν υπολόγισε σε 50.000 τον αριθμό των προσώπων που ενδέχεται να εμφανίσουν «επανερχόμενες ή μόνιμες ψυχολογικές διαταραχές» έπειτα απ’ αυτές τις επεμβάσεις της αστυνομίας.   

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Διακόπτονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα ανακοίνωσε η τρόικα

Διέγραψε την πρώτη διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής το Youtube