Τουρκία: Η συμμετοχή των γιατρών στην εξέγερση

Τον τελευταίο μήνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί χιλιάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, γιατροί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και το δικαίωμα στη διαδήλωση έχει πρακτικά καταργηθεί. Και όμως στην Τουρκία ο κόσμος επιμένει να ζητά Δημοκρατία. Η συμβολή του Τούρκικου Ιατρικού Συλλόγου και γενικότερα των γιατρών από την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων ήταν παραπάνω από σημαντική. Οι γιατροί έδειξαν έμπρακτα την αληλλεγγύη τους στους διαδηλωτές δίνοντας το παρόν σε κάθε διαδηλώση.

Είμαστε οι γιατροί του λαού

«Αυτό που όλοι ζητάμε εδώ είναι Δημοκρατία» λέει η Φεριντέ Ακσού γιατρός, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κσι μέλος του Τούρκικου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος έπαιξε κομβικό ρολο στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά την πρώτη επέμβαση στο πάρκο Γκεζί. Όπως αναφέρει«Τα μέλη του Τούρκικου Συλλόγου βοήθησαν εθελοντικά όλους τους ανθρώπους σε όλες τις πόλεις που πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις. Ήταν αυτό που περιμένει ο καθένας μας από τους γιατρούς. Να βοηθούν τους ανθρώπους». Συμμετοχή, σύμφωνα με την ίδια, είχαν ακόμη και οι φοιτητές ιατρικής αλλά και οι νοσηλευτές.Ο Τούρκικος Ιατρικός σύλλογος είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς να παράσχουν νοσηλεία σε όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Μέσα σε λίγο διάστημα δημιουργήθηκαν από τους γιατρούς με αυθόρμητο τρόπο εθελοντικά ιατρεία παντού. Ήταν εντυπωσιακή η αλληλεγγύη που εκφράστηκε» προσθέτει ακόμη.

Ο Τούρκικος Ιατρικός Σύλλογος πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες μια διαδικτυακή έρευνα προκειμένου να αξιολογήσει την έκθεση των διαδηλωτών σε χημικές ουσίες και τους τραυματισμούς. Τα δεδομένα αφορούν περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Για το διάστημα 31 Μαϊου μέχρι 17 Ιουνίου αξιολογήθηκαν τα δεδομένα 11.155 ατόμων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιπτώσεις τραυματισμών στην Ιστανμπούλ από το αέριο πιπεριού ανέρχονται σε 788 (7%).Οι τραυματισμοί αυτοί προκλήθηκαν από επίθεση χημικών σε ευθεία βολή προς τα σώματα των διαδηλωτών. Ογδόντα διαδηλωτές επισημαίνεται ότι έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι. Στην Ιστανμπούλ υπάρχουν δύο σοβαροί τραυματισμοί, ενός 14χρονου με βαρύ τραύμα στο κεφάλι που βρίσκεται στην εντατική και ενός τραυματισμένου στο θώρακα ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Ένας διαδηλωτής κινδυνεύει να χάσει το μάτι του εξαιτίας πλαστικής σφαίρας ενώ είκοσι άνθρωποι έχουν πάθει εγκαύματα από το όξινο νερό που εμπεριείχαν τα κανόνια νερού της αστυνομίας.

Όπως ακόμη τονίζει η Φεριντέ, η αστυνομία έκανε χρήση του χημικού Oleo Capsicum στις αντλίες νερού. Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ ισχυρίστηκε ότι είναι φάρμακο και όχι χημικό! Από τις έρευνες του εργαστηρίου αποδείχθηκε τελικά ότι το νερό που εκτοξευόταν από τις αντλίες νερού εμπεριείχε αέριο πιπεριού.

Στην έρευνα αναφέρονται ακόμη τραυματισμοί σε 13 πόλεις, 7.822 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας και στα αυτοσχέδια ιατρεία που δημιουργήθηκαν στις περιοχές που υπήρχαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Σε γενικές γραμμές οι τραυματισμοί αφορούν σοβαρές φλεγμονές στο δέρμα και προβλήματα στην αναπνοή από την ρίψη δακρυγόνων, επιληπτικές διαταραχές, μυοσκελετικές κακώσεις σε όλα τα σημεία του σώματος, εγκαύματα, κατάγματα. Επιπλέον καταγράφηκαν σοβαροί τραυματισμοί στα μάτια από σφαίρες καουτσούκ με κίνδυνο την απώλεια όρασης ακόμη και ενδοκοιλιακοί τραυματισμοί. Εκατό άτομα έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, έντεκα έχουν χάσει το ένα μάτι τους, ενώ ένα έχει υποβληθεί σε αφαίρεση σπλήνας.

Ο Τούρκικος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη κάνει ειδική αναφορά στον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο (WMA) o οποίος έστειλε δύο φορές επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομική καταστολή. Σύμφωνα με την Φεριντέ, το Υπουργείο Υγείας ως απάντηση στις αναφορές αυτές ξεκίνησε έρευνα στους ιατρικούς συλλόγους σχετικά με την πρωτοβουλία των γιατρών να στήσουν εθελοντικά αυτοσχέδια ιατρεία στους δρόμους!Να σημειωθεί ότι η αστυνομία μέχρι σήμερα έχει συλλάβει 16 γιατρούς και φοιτητές ιατρικής στην Άγκυρα και τέσσερις στην Ιστανμπούλ. Οι γιατροί κρατήθηκαν για 48 ώρες στην Ασφάλεια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν ανήκουν, σύμφωνα με την Φεριντέ, στην γενιά του `90. «Είναι πολύ δημιουργικοί,έχουν επινοήσει τα δικά τους συνθήματα, έχουν φτιάξει ευρηματικές αφίσες, έχουν βαθιά αίσθηση του χιούμορ. Ακόμη και στις τελετές αποφοίτησης στις ιατρικές σχολές οι φοιτητές κρατούν πανό που εκφράζουν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις. Στα πανό αναγράφεται το σύνθημα «Ο Ιπποκράτης αντιστέκεται-Είμαστε οι γιατροί του λαού»

Η κυβέρνηση ξεκίνησε το κυνήγι των μαγγισών

Σχετικά με τα αίτια της εξέγερσης στην Τουρκία η Φεριντέ σημειώνει: “Βασική αιτία που ωθεί τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους είναι ο αυταρχισμός του Ερτνογάν σε όλα τα επίπεδα. Ο νόμος για τον περιορισμό του αλκόολ ήταν ένα από τα ζητήματα. Τα ποσοστά αλκοολισμού είναι πολύ χαμηλά στην Τουρκία. Δεν πρόκειται για λογική προστασίας αλλά για ένα σχέδιο καταπίεσης”

“Επιπλέον η νέα καμπάνια του πρωθυπουργού για τις γεννήσεις τριών και τεσσάρων παιδιών προωθούν τον καθορισμό του ρόλου των γυναικών μόνο για την αναπαραγωγή, λογική που αντιτίθεται στις προσδοκίες των νεαρών γυναικών που θέλουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Γενικότερα οι γυναίκες στην Τουρκία διεκδικούν ισότιμη θέση στην κοινωνία και αντιδρούν στις πολιτικές αυτές. Η κυβέρνηση προωθεί ακόμη και την απαγόρευση της άμβλωσης. Έχει διατυπωθεί ακόμη και το επιχείρημα ότι αν μια γυναίκα βιαστεί και μείνει έγκυος θα πρέπει να “παραδώσει” το μωρό!” προσθέτει η Φεριντέ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηριτικοποιήσει και το εκπαιδευτικό σύστημα .“Προσπαθούν να μετατρέψουν το σύστημα εκπαίδευσης από κοσμικό σε θρησκευτικό. Η κυβέρνηση έχει ήδη αντικαταστήσει κάποια κανονικά γυμνάσια με θρησκευτικά. Επιπλέον, ενώ μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούσε 8 χρόνια υποχρεωτικής παρακολούθησης η κυβέρνηση επιδιώκει να το χωρίσει σε 4+4+4 χρόνια. Aν επικρατήσει το σχέδιο αυτό υπάρχει ο κίνδυνος πολλά παιδιά να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά τα πρώτα τέσσερα χρόνια εκπαίδευσης. Αυτό θα επιβαρύνει περισσότερο τα κορίτσια, μιας και οι πρόωροι γάμοι και οι γεννήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο εδώ. ” λέει σχετικά.

Ο Ερντογάν προκαλεί ακόμη και το αίσθημα των Αλεβιτών της Τουρκίας. Στα σχέδια του είναι η κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Βόσπορο στην οποία θα δοθεί το όνομα του σουλτάνου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας “Yavuz Selim” o oποίος το 1514 διέταξε την γενοκτονία 40.000 Αλεβίτων. Ήδη έχουν γίνει διαδηλώσεις εναντίον της ονοματοδοσίας αυτής και οι Αλεβίτες αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η Φεριντέ τονίζει ότι όλα τα πάρκα των πόλεων έχουν μετατραπεί σε σύγχρονες Αγορές (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) “Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, συζητούν, συνδιαλέγονται.Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών. Ήδη πολλοί άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του Ερντογάν είναι να υποδείξει ότι πίσω από το κίνημα αυτό κρύβονται παράνομες “τρομοκρατικές” οργανώσεις. “

Από την άλλη πλευρά ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον διαδηλωτή Ethem Sarısülük δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη από την αστυνομία παρά το γεγονός ότι η σφαίρα που τον σκότωσε έχει ταυτοποιηθεί στην ιατροδικαστική εξέταση.

“Η κυβέρνηση δεν ζήτησε ούτε καν συγνώμη για τον θάνατο του. Αντίθετα στέλνει την αστυνομία να επιτεθεί με δακρυγόνα στους διαδηλωτές που θέλουν απλά να τιμήσουν την μνήμη του!” καταλήγει η Φεριντέ.

Σταυρούλα Πουλημένη

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στάση εργασίας σήμερα στα λιμάνια

Αρχίζει το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο ΟΑΚΑ