«Το Τάβλι» του Δ. Κεχαϊδη σε σκηνοθεσία Α. Ρέτσου στη Θεσσαλονίκη

 
«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ένα πολυσχιδές έργο, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς προφητικό. Γραμμένο μόλις το 1972 περιστρέφεται γύρω από μια «μπίζνα». «Αν θέλεις να εκμεταλλευθείς έναν άνθρωπο, βοήθησε τον…» .

…αρχίζει το λογύδριο του ο Φώντας, ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές, και σύντομα αποκαλύπτει το μεγαλόπνοο σχέδιο του στον πιο επιφυλακτικό Κόλια: «Να φέρουμε Νέγρους από την Αφρική να τους βάλουμε να δουλέψουν στα χτήματα.», «Οι άνθρωποι εκεί πεινάνε … τόσοι άνθρωποι ανεκμετάλλευτοι!»

Μπίζνες, τάβλι, ελληνικός καφές, τζιτζίκια. Όλα συνθέτουν ένα βαθιά ριζωμένο και εύκολα αναγνωρίσιμο σκηνικό. Από την άλλη, η σκηνοθεσία του Ρέτσου δεν χαρίζεται σε παρωχημένες αναγνώσεις. Χρησιμοποιώντας τη τεχνική της μάσκας οι χαρακτήρες μετατρέπονται σε περσόνες, μεγεθύνονται, αποστασιοποιούνται, προκαλούν γέλιο. Αξιοσημείωτο είναι και το σχόλιο του σκηνοθέτη στο τέλος της παράστασης αναφορικά με τη θέση της γυναίκας.
Ωστόσο, τελειώνοντας η παράσταση δεν μπορεί κανείς  παρά να αναρωτηθεί: πόσο μακριά τελικά είναι η Ελλάδα  του σήμερα από την Ελλάδα του Κεχαϊδη;

Το «Τάβλι» ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ» (Πανεπιστημίου 2 Eυαγγελίστρια, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 210308), από τις 17 Σεπτεμβρίου 2010 και κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή για 15 παραστάσεις

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Άμεση απόσυρση του ν/σχ για τις οδικές μεταφορές ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στάσεις εργασίας των σιδηροδρομικών