Το Σάββατο η πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο

Στις 2 Νοέμβρη, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή Frontex ανέλαβε στρατιωτικά καθήκοντα στον Έβρο. Από τότε, εκατοντάδες πρόσφυγες σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους χώρους κράτησης της Θράκης παραμένουν φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Οι παράνομα φυλακισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Φυλακίου εξέγέρθηκαν, διεκδικώντας την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Τέσσερις ιρανοί πρόσφυγες, κλεισμένοι αρχικά στις Φέρες και τώρα στο Σουφλί, ξεκίνησαν απεργία πείνας, ράβοντας μάλιστα το στόμα τους. Και, κυρίως, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση τους αρνούνται το δικαίωμα να κατευθυνθούν στις χώρες όπου θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Ένα μήνα μετά, αντιρατσιστικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα καλούν σε σε πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο ενάντια στην παρουσία της Frontex και το Συνθήκη του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την ποινικοποίηση της μετανάστευσης. 

Στη διαδήλωση θα συμμετέχουν διαδηλωτές/τριες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και άλλες πόλεις.

Η πρώτη διαμαρτυρία θα γίνει έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στο Σουφλί, στη 1 το μεσημέρι, όπου κατά καιρούς κρατούνται εκατοντάδες πρόσφυγες – ανάμεσά τους πρόσφατα και οι 4 Ιρανοί απεργοί πείνας. Στη συνέχεια, στις 3 μμ, θα διαδηλώσουν έξω από Κέντρο Κράτησης στο χωριό Φυλάκιο. Εκεί, θα απαιτήσουν την είσοδο μελών των οργανώσεων, γιατρών και δικηγόρων ώστε να ελέγξουν την κατάσταση και να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τέλος, θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στην Ορεστιάδα, όπου και η έδρα της στρατιωτικής δύναμης της Frontex.

Η πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο στις 18 Δεκέμβρη, προγραμματισμένη εδώ και καιρό, συμπίπτει τελικά με την 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων. Έτσι, δεν θα δοθεί κάποια συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο Σουφλί, το Φυλάκιο και την Ορεστιάδα και δεν θα υπάρχει φυσικά καμία δημοσιογραφική κάλυψη.
Με ευθύνη μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας ωστόσο, θα υπάρχουν φωτογραφίες, πλάνα και ενημέρωση από την πορεία. Το υλικό θα είναι διαθέσιμο, μαζί με τις σχετικές ανακοινώσεις, από την Κυριακή 19 Δεκέμβρη για όσους δημοσιογράφους επιθυμούν καλύψουν εκ των υστέρων τις κινητοποιήσεις στο μέσο που εργάζονται.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργιακό alterthess (Συνεχής ενημέρωση μόνο για τις απεργιακές κινητοποίησεις)

Κλειστό σημερα και αύριο το alterthess