Το «σάπιο» τσιμέντο και η ΒΡ

Οι εταιρείες ΒΡ και Halliburton γνώριζαν ότι υπήρχαν προβλήματα με το μείγμα τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε στην πετρελαιοπηγή Μακόντο πολύ πριν από την έκρηξη της 20ής Απριλίου, που προκάλεσε την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, αποκαλύπτουν Αμερικανοί ερευνητές υποδεικνύοντας έναν από τους παράγοντες του δυστυχήματος. Η ΒΡ είχε προσλάβει την αμερικανική Halliburton για να ασφαλίσει τον πυθμένα της πετρελαιοπηγής όπου αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη. Σε επιστολή του προς την αμερικανική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας, ο επικεφαλής των ερευνητών της, Φρεντ Μπάρτλιτ, επισημαίνει ότι το μείγμα τσιμέντου (ένα είδος αφρομπετόν) που χρησιμοποιήθηκε δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές της βιομηχανίας και είχε αποτύχει στα τρία από τα τέσσερα ασφαλείας. Τα αποτελέσματα του τέταρτου τεστ, που έδειξε ότι το τσιμέντο θα μπορούσε ν’ αντέξει στις πιέσεις, έφτασαν όταν οι δύο εταιρείες είχαν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες με το συγκεκριμένο μείγμα. Και άλλες αιτίες
Ο κ. Μπάρτλιτ επισημαίνει ωστόσο ότι η ποιότητα του τσιμέντου δεν ήταν η μοναδική αιτία του δυστυχήματος και ότι τέτοια προβλήματα δεν είναι ασυνήθιστα ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες. Τονίζει, πάντως, ότι η βιομηχανία έχει αναπτύξει άλλα τεστ για να εντοπίσει και να προλάβει αυτά τα προβλήματα ακόμη και μετά τη χρήση του τσιμέντου, ωστόσο «η ΒΡ και/ή η Transocean (η εταιρεία στην οποία ανήκε η πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon) παρερμήνευσαν ή επέλεξαν να μην κάνουν τέτοια τεστ στην πετρελαιοπηγή Μακόντο».
Μετακύλιση ευθυνών
Ολες οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα μετακύλισης των ευθυνών και κατ’ επέκταση του βάρους των αποζημιώσεων. Οι επισημάνσεις του Μπάρτλιτ στηρίζουν εν μέρει τα ευρήματα της έρευνας της ΒΡ, που κάνει κι εκείνη λόγο για πρόβλημα στο μείγμα του τσιμέντου, αλλά αναδεικνύουν από την άλλη και μια πιθανή αμέλεια εκ μέρους της ΒΡ, που δεν προχώρησε στα επιπλέον τεστ αντοχής -κάτι που της προσάπτει και η Halliburton. Η έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης συνεχίζεται, όπως και το γαϊτανάκι των αλληλοκατηγοριών.

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Καταγγελία τριών σκηνοθετών: η ρατσιστική βία στην πλατεία Αττικής έχει αστυνομική κάλυψη

Αντιρατσιστική συγκέντρωση στο Αιγάλεω