Το νέο πολιτειακό πείραμα της Ισλανδίας

Η Ισλανδία επιχειρεί ένα πρωτοποριακό πολιτειακό πείραμα. Εκατοντάδες απλοί καθημερινοί άνθρωποι έχουν δικαίωμα, και ήδη έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, προκειμένου να επιλεγούν για μια από τις 31 θέσεις στη νέα Συνταγματική Συνέλευση, που θα συνεδριάσει στις αρχές του 2011 έχοντας ως έργο της να συντάξει το νέο αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για τη πρώτη συνταγματική αναθεώρηση από το 1944, οπότε και η Ισλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δανία.

Η οικονομική καταστροφή του 2008 που οδήγησε σε μαζική ανεργία και δυστυχία, έχει κάνει τους 320.000 Ισλανδούς πολύ πιο πολιτικοποιημένους, με δίψα για αλλαγές αλλά και για συμμετοχή στα κοινά. Όπως λέει ένας από τους υποψήφιους, «Μια χώρα που υπέστη την απόλυτη οικονομική και ηθική καταστροφή, έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα, από μηδενική βάση». Όλοι οι Ισλανδοί πολίτες έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα, εκτός από τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τους οργανωτές της Συνέλευσης.

από το antinews.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε εξέλιξη η πορεία αλληλεγγύης στη Λάρισα μέσα σε αγωνιστικό κλίμα

Την τύχη των ελληνικών γραμμάτων “ζήλεψε” ο εκδοτικός οργανισμός Κυριακίδη καταγγέλλει το σωματείο βιβλιοχάρτου Θεσσαλονίκης