Το μαρτύριο της αναμονής

Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων φτάνουν με ασθενοφόρα ή με δικό τους μέσο άνθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας και κοινωνικής προέλευσης, που διαφοροποιούνται ως προς τα αποθέματα υπομονής και έχουν ένα κοινό στοιχείο: Κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους.

Του Κωστή Κεκελιάδη
Στην εφημερία του «Ιπποκράτειου» το βράδυ του Σαββάτου η αναμονή στα διαστήματα αιχμής ξεπέρασε τις οκτώ ώρες για όσους δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα «ζωής ή θανάτου». Σε κάθε εφημερία μετά τις 10 το βράδυ το «Ιπποκράτειο» δέχεται όλους τους ασθενείς, αφού κλείνει το συνεφημερεύον Β’ ΙΚΑ “Παναγία”, τα ασθενοφόρα επιλέγουν να μεταφέρουν εκεί τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά, επειδή έχει τις υποδομές για την αντιμετώπισή τους -ο αξονικός τομογράφος βέβαια ως συνήθως είναι εκτός λειτουργίας- και οι γιατροί ευελπιστούν ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι οι θέσεις προσωπικού που προκηρύχθηκαν το 2010 δεν θα υπαχθούν στη ρήτρα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.
Όποιος έχει επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα εφημερεύοντα νοσοκομεία διαπιστώνει εύκολα ότι έχουν αυξηθεί ο αριθμός των προσερχομένων στα επείγοντα και ο χρόνος αναμονής. Νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εφημερίας, υπολογίζουν ότι στα μεγάλα νοσοκομεία η αναμονή ξεπερνά τις οκτώ ώρες και στα μικρά τις τέσσερις κυρίως σε ιατρεία όπως το παθολογικό. Πόσο επείγοντα όμως είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πηγαίνουν στα επείγοντα; Στα εφημερεύοντα ενός μεγάλου νοσοκομείου προσέρχονται στη διάρκεια ενός 24ώρου περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, από τους οποίους τελικά εξετάζονται 600 έως 750. Οι υπόλοιποι φεύγουν απηυδισμένοι από την πολύωρη αναμονή, επιβεβαιώνοντας τις μελέτες που δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό, που κυμαίνεται από 5% έως 10%, είναι σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας (κατ’ άλλους το ποσοστό αυτό φτάνει το 30% συνυπολογίζοντας όσους δεν έχουν μεν ανάγκη επείγουσας νοσηλείας, αλλά χρειάζονται ιατρική βοήθεια). Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης: “Εάν υπήρχαν οργανωμένα, στελεχωμένα με προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές κέντρα υγείας αστικού τύπου, που θα εξυπηρετούσαν ασθενείς με ήπια προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, τότε και οι πολίτες θα είχαν άμεση φροντίδα και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και γρήγορα”, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Στρατής Πλωμαρίτης. Κέντρα υγείας αστικού τύπου που θα δέχονται ασθενείς σε 24ωρη βάση, στελεχωμένα με τις απαραίτητες ειδικότητες και όχι όπως αυτό του Ευόσμου, το οποίο είναι παράδειγμα προς αποφυγή, αφού, όπως λέει ο ίδιος, «λειτουργεί ως κέντρο συνταγογράφησης» με αποσπασμένους γιατρούς και νοσηλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ, που έχει καταθέσει το υπουργείο Υγείας, προβλέπεται ότι το έργο της πρωτοβάθμιας θα ανατεθεί στα ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία θα υποδέχονται τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, θα αυξηθεί δηλαδή ο αριθμός των προσερχομένων σε ήδη υποστελεχωμένα ιατρεία, ενώ δεν διευκρινίζεται αν θα διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα πρωινών και απογευματινών ραντεβού ή θα είναι 24ωρης λειτουργίας. 
Εισιτήριο 5 ευρώ στις εφημερίες του Δερματολογικού
Την ίδια στιγμή έχει τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνου η υποχρέωση καταβολής 5 ευρώ στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας. Από την υποχρέωση εξαιρούνται όσοι έχουν βιβλιάριο απορίας ή ανήκουν σε κατηγορίες μακροχρόνια ασθενών. Υπάρχουν εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες το εξέταστρο μπορεί να επεκταθεί στις εφημερίες, με το αιτιολογικό ότι το 5ευρω θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Ήδη στο νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων της Θεσσαλονίκης οι ασθενείς πληρώνουν εξέταστρο και στις εφημερίες, η υποχρέωση είσπραξης του οποίου μετά τις 9 το βράδυ και στις αργίες έχει ανατεθεί σε νοσηλεύτρια παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά της!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη”

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Και η Χιλή αναγνωρίζει Παλαιστινιακό Κράτος

Το ΣΤΕ αποφάσισε την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα