in

Το κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι διαδικασίες της διήμερης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ με τις ψηφοφορίες έγκρισης του κυβερνητικού προγράμματος. Οι εργασίες της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναϊς» (Καστοριάς 34-36), ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις από δεκάδες στελέχη, μέλη της ΚΕ, της ΚΟ και των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας και θα περιλαμβάνει επτά προτεραιότητες: την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την προστασία του κοινωνικού κράτους, τις εργασιακές σχέσεις, την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, ένα νέο φορολογικό σύστημα, την προστασία των δικαιωμάτων Ελλήνων και μεταναστών και την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο 68 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα “το πραγματικό πολιτικό δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει η Αριστερά σήμερα είναι αν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα προσπαθώντας να δραπετεύσει από τον δυσμενή πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό στην Ευρώπη ή αν θα δώσει συσπειρωμένη τον αγώνα για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και από κυβερνητική θέση”.

“Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υλοποιήσει με άλλους όρους πλέον μετά την επτάμηνη  διαπραγματευτική και κυβερνητική εμπειρία ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με  ορίζοντα τετραετίας για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, για το ριζοσπαστικό δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους, βρίσκοντας ταυτόχρονα λύσεις για τον περιορισμό των συνεπειών της Συμφωνίας. Να υλοποιήσει μια πολιτική που θα στηρίζει την κοινωνική πλειοψηφία και θα  μετατοπίζει διαρκώς τον δείκτη των συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας”, προσθέτει .

Η συμφωνία με τους δανειστές εκτιμάται στο προσχέδιο πως “στην γενική της κατεύθυνση αντανακλά τις προτεραιότητες του άρχοντος συγκροτήματος στην Ευρώπη” αλλά υπογραμμίζεται πως “εμπεριέχει αντιφάσεις και ανοιχτά μέτωπα”.

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις” ξεκαθαρίζεται την ίδια στιγμή όμως προστίθεται “είναι αποφασισμένη να αναζητήσει ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων ενώ θ α διαπραγματευτεί σκληρά για όλα εκείνα τα σημεία της συμφωνίας που έχουν παραμείνει ανοιχτά”.

Βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του φορολογικού συστήματος και φυσικά της ρύθμισης του ανοιχτού ζητήματος των κοκκινων δανείων που αποτελούν γκρίζες ζώνες με την έννοια ότι το περιεχόμενο των αλλαγών παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανοιχτό αν και οι διατυπώσεις της συμφωνίας σε πολλά σημεία είναι προβληματικές.

Επιπλέον δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος σε ζητήματα που δεν άπτονται του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας με διπλό-όπως αναφέρεται- στόχο: αφενός την άμβλυνση των συνεπειών της για τα μισθωτά και άνεργα στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους και αφετέρου την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων τόσο πολιτικά (δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις) όσο και οικονομικά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή από το νεοφιλελευθερισμό και την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας. (Δείτε το πρόγραμμα των 68 σελίδων αναλυτικά)

Τσίπρας: Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε- Δεν θα επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει

“Τους τελευταίους μήνες δεν σταματήσαμε στιγμή να δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες. Κερδίσαμε πολλές από αυτές. Με πείσμα και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε να διεκδικήσουμε το δίκιο του Ελληνικού λαού”. Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη των εργασιών της πανελλαδικής σύσκεψης της κόμματος.

“Ματώσαμε με μοναδικό στόχο και σκοπό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην ελπίδα, το δικαίωμα της νέας γενιάς αυτού του τόπου να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο, το δικαίωμα των εργαζόμενων και των ανέργων για ζωή, για δημιουργία, το δικαίωμα των ηλικιωμένων, των απόμαχων του μόχθου για αξιοπρέπεια. Δώσαμε μάχες σε αντίξοες συνθήκες. Παλέψαμε, όχι μόνο με το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής,  αλλά με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα” σημείωσε χαρακτηριστικά. (Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα)

Παράλληλα, κατά τη δευτερολογία του το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπραςυπογράμμισε πως η βαθιά επιθυμία του πολιτικού κατεστημένοι στη χώρα μας είναι να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση. Μια παρένθεση 7 μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων. Αυτό δεν θα τους περάσει.

Όπως σημείωσε, αυτές τις τρεις εβδομάδες θα οργώσουμε την Ελλάδα για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει.

Είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι για να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη, πρώτα απ’ όλα για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει στη χώρα το παλιό κατεστημένο. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη χώρα μας από αυτό το κατεστημένο, πρόσθεσε (Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα).

Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC

Διαβάστε επίσης:

Η επιτροπή προγράμματος και το πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο θέατρο Δάσους

Αίθριος ο καιρός σήμερα