Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων για τον Άγιο Παντελεήμονα

Μετά από έκκληση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, συγκεντρώθηκαν στα προσωρινά γραφεία του στην Πλ. Αττικής, χθες Πέμπτη 23/09, στις 11.00 το πρωί, εκπρόσωποι οργανώσεων προσφύγων, προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι της περιοχής της Πλατείας Αττικής και του Αγίου Παντελεήμονα για να συζητήσουν την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων που ολοένα αυξάνονται.
Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, του Δικτύου για την υποστήριξη Προσφύγων και Μεταναστών, της Κίνησης Πολιτών του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, των ΜΚΟ Μοsaic, Άρσις και Βαβέλ, της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, της Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων.
Συμμετείχαν επίσης και μερικά από τα θύματα των επιθέσεων. Περιέγραψαν πώς, μόλις πέσει ο ήλιος, ομάδες (πολύ γνωστών πλέον) «αγνώστων», οπλισμένες με ξύλα και σίδερα, βγαίνουν έξω με ένα και μόνο σκοπό: να χτυπήσουν οποιονδήποτε αλλοδαπό βρεθεί στο δρόμο τους. Τέτοιες επιθέσεις δεν είναι καινούργιες και δεν συμβαίνουν μόνον στην Πλατεία Αττικής. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, αλλά τον τελευταίο καιρό είναι πια καθημερινές και ανεξέλεγκτες. Αν και το πρώτο που πάντα κάνουν είτε τα ίδια τα θύματα είτε οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων είναι να ενημερώνουν την αστυνομία, μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί ούτε ένα άτομο, με αποτέλεσμα όσοι κάνουν τις επιθέσεις να αισθάνονται στην κυριολεξία απολύτως προστατευμένοι.
Όπως είπαν οι πρόσφυγες, καθημερινά κάνουν μεγάλο αγώνα να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως, να εμποδίσουν φαινόμενα εκδίκησης και αυτοδικίας από εκείνους που υφίστανται τη βία. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων τονίζει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνοι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.
Η κατάσταση καταγράφτηκε και από εκτενές ρεπορτάζ του νορβηγικού τηλεοπτικού σταθμού TV2.
Θυμίζουμε ότι το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, εξαιτίας των επιθέσεων, τα γραφεία του στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ την ανησυχία της για τη ρατσιστική βία εξέφρασε ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αύριο η δίκη των τριών μαθητών από τα Γιάννενα

Κόβει τα νυχτερινά δρομολόγια ο ΟΑΣΘ