Το Bloomberg μηνύει την ΕΚΤ για τα ελληνικά swaps

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας από την τελευταία να αποκαλύψει τα στοιχεία σχετικά με τα ελληνικά swaps, με τα οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι «έκρυβε» την πραγματικότητα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τη μήνυση.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, τα στέλεχη της ΕΚΤ φέρονται να εντόπισαν για πρώτη φορά μία «συμφωνία swap με ασυνήθεις όρους» τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στη χώρα. Μάλιστα, στη μήνυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου τονίζεται ότι είναι ασαφές αν η ΕΚΤ έκανε οτιδήποτε εκείνη την περίοδο για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο ότι τα swaps επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφοι του Bloomberg είχαν ζητήσει από την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει εκθέσεις στελεχών της σχετικά με το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps, το 2001, ώστε να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο, στις αρχές Νεομβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αρνήθηκε επικαλούμενος τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές.

Το πρώτο έγγραφο έχει τίτλο «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση», ενώ το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την τιτλοποίηση “Titlos Plc.”, η οποία επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε στην επιστολή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι είναι πλέον χρονικά ξεπερασμένα και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές.

από tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Wikileaks, σχετικές εχθρότητες-εικονικοί αντάρτες

Αύξηση εισιτηρίων και κατάργηση δρομολογίων