Το Αριστοτέλειο ενάντια στη λιτότητα

Σύμφωνα με το ψήφισμα που προέκυψε μετά από την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση, η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης,διαπιστώνει ότι το κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για φέτος δεν φτάνει ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, αναφέρει, από το μεγάλο κόστος των εργολαβιών. Ζητά έτσι να εξαιρεθεί η ανώτατη εκπαίδευση από την πολιτική λιτότητας, η οποία, όπως αναφέρει, ανατροφοδοτεί την κρίση και θέτει φραγμούς στην ανάπτυξη.
Ολόκληρη το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε έκτακτη επαναληπτική συνεδρίασή της  με αριθμό 2826/ 18.10.2010, διαπιστώνει την αδυναμία λειτουργίας του πανεπιστημίου μετά την περικοπή του 33% του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αναμενόμενη μείωση, μεγαλύτερη του 50%, των δημοσίων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι το κονδύλιο του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για τη φετινή χρονιά, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών. Η κατάσταση στο ΑΠΘ επιδεινώνεται περαιτέρω για δύο επιπλέον λόγους:

Εξαιτίας του υψηλού κόστους του εργολαβικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΑΠΘ σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Εξαιτίας της αύξησης των αναγκών, όπως αυτές διαμορφώνονται  φέτος με την αύξηση του φοιτητικού πληθυσμού, ως αποτέλεσμα των νέων διατάξεων περί μεταγραφών.

Προκειμένου λοιπόν το ΑΠΘ να ανταποκριθεί στις βασικές ακαδημαϊκές και λειτουργικές του ανάγκες, ζητείται από την κυβέρνηση η εξαίρεση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης από την πολιτική της λιτότητας. Μια πολιτική που στην εποχή της οικονομίας της γνώσης  ανατροφοδοτεί την ύφεση  και θέτει φραγμούς στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδες!!!!

Εκδήλωση Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ για τον Καρκίνο του Μαστού