Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία παρουσίασε ο Βενιζέλος

«Τώρα που έχουμε τη νέα αφετηρία, πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη στροφή κατά της ύφεσης και υπέρ της ανάπτυξης και έχει σημασία να δώσουμε ξανά βάση στην εθνική επένδυση, στα θέματα εκπαίδευσης», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση σε συνέντευξη Τύπου, στην Ιπποκράτους, τις προτάσεις νόμου του Κινήματος «για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο» και την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης «για υποτροφίες φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια».

Στο πλαίσιο του προτρεπτικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να καταθέσει η ΚΟ του Κινήματος άμεσα δύο προτάσεις νόμου που αναφέρονται στο μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα που είναι το Λύκειο και υπογράμμισε ότι «η αλλαγή στην εκπαίδευση συνδέεται με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο και την εθνική ταυτότητα».

Αναφορικά με την πρόταση για το γενικό και το τεχνολογικό λύκειο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι προϊόν συστηματικής συνεργασίας σε διεπιστημονικό και διακομματικό επίπεδο, ότι βασίστηκε στα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη, ενώ εξήρε τη συμβολή σε αυτές τις προτάσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου, Εύ. Χριστοφιλοπούλου και Φ. Γεννηματά. Σημειώνοντας ότι υπήρξε τότε μεγάλη διακομματική συναίνεση για τις προτάσεις, προέτρεψε το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις πράξεις αυτές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά το ταχύτερο δυνατό».

Η πρόταση νόμου για το τεχνολογικό λύκειο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του διαχωρισμού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και δυνατότητα για διάρκεια 3+1 ετών -με το τέταρτο έτος να είναι προαιρετικό όπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου- καθώς ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ) εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου, διάρκειας ενός έτους. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΤΕΕ θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3, βάσει της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου για το γενικό-νέο λύκειο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για αναδιάταξη του περιεχομένου διδασκαλίας και του αριθμού των μαθημάτων ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας σταδιακή εξειδίκευση και πρόσβαση των μαθητών στις βαθιές δομές των μαθημάτων της επιλογής τους. Επιπλέον, προβλέπεται η εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας ως διακριτής ενότητας του προγράμματος σπουδών, καθώς επίσης και η δυνατότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου να παρακολουθούν επιλεγμένα μαθήματα για να μειωθεί η εξάρτηση από το φροντιστήριο.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη χορήγηση -μετά από συνεκτίμηση διαφόρων κριτηρίων- υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, για φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, οι πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προτείνεται να προέλθουν από ποσοστό των εσόδων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ, από ποσοστό των εσόδων του ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς επίσης και από δωρεές και χορηγίες από την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τον ανασχεδιασμό των υποτροφιών και δράσεων του ΙΚΥ.
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Eκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Πολιτική στην εποχή της κρίσης»

Εκδήλωση: «Γιατί το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι αντισυνταγματικό»