Τη μόνιμη εγκατάσταση της Frontex στον Έβρο εξετάζει η Κομισιόν

Τη μονιμοποίηση της παρουσίας της Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το κοινοτικό δελτίο Europolitique. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί «βραχίονα της Επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων».

Όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη είναι μεν απρόθυμα  να παρατείνουν τη λειτουργία της έκτακτης αποστολής, αναγνωρίζουν δε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της Frontex στις 3 Μαρτίου θα οδηγήσει σε έξαρση της παράνομης μετανάστευσης. “Δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη”, ανέφερε διπλωματική πηγή που επικαλείται το Europolitique.

Η Κομισιόν ελπίζει ωστόσο σε μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, εξαιτίας της επικείμενης ενεργοποίησης της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία. 

Οι συνοριοφύλακες που επιχειρούν αυτό το χρονικό διάστημα στον Έβρο είχαν αναλάβει υπηρεσία τον περασμένο Νοέμβριο και η συμφωνία ήταν να αποχωρήσουν τον επόμενο μήνα. Το ζήτημα θα εξεταστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 24 Φεβρουαρίου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μεταναστευτική πορεία

113 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ