Tεταμένο το κλίμα στην Αίγυπτο εν όψει των σημερινών διαδηλώσεων

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο, με την κυβέρνηση να μπλοκάρει το διαδίκτυο και την επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων εν όψει των διαδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι. Ωστόσο σύμφωνα με τη Μουσουλμανική αδελφότητα αλλά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) οι θάνατοι διαδηλωτών ανήλθαν χθες σε επτά συνολικά. Οι ίδιοι φορείς εκφράζουν σοβαρή ανησυχία ότι η αντίδραση απέναντι στις σημερινές διαδηλώσεις θα είναι έντονα βίαιη. Αργά χθες το βράδυ αφίχθη στη χώρα ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την εξουσία.

Η κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ, που συμπληρώνει 30 χρόνια στην εξουσία της Αιγύπτου, αρνείται πάντως πως έχει προχωρήσει σε παρεμπόδιση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Σύμφωνα με το Associated Press, ομάδες ελίτ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έχουν διασκορπιστεί σε κεντρικά σημεία του Καΐρου ώρες πριν τη συγκέντρωση των πολιτών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου προειδοποιησε για τη λήψη “αποφασιστικών μέτρων” κατά των διαδηλωτών. Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Σαφουάτ Σερίφ δήλωσε πως “ελπίζουμε πως οι αυριανές προσευχές και τελετές να γίνουν με ήσυχο τρόπο που να τιμά την αξία αυτών των εκδηλώσεων… και ότι κανένας δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή να τους υποβάλλει σε κάτι που δεν επιθυμούν”.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και άλλα μέλη της οργάνωσης, εν όψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα. Έχουν συλληφθεί οι γιατροί, Έσαμ ελ-Ερίαν και Μοχάμεντ Μουρσί. Ο πρώτος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και ο δεύτερος προεξέχων στέλεχος της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων. Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από ακόμη έναν θάνατο διαδηλωτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της κρατικής καταστολής σε εφτά. Περισσότεροι από 1.000 πολίτες έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις αυτης της εβδομάδας.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε την αυξανόμενη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία. «Παρατηρήσαμε έναν τρόπο διατήρησης της τάξης εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», δήλωσε ο Τζο Στορκ, υπέυθυνος της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. «Αντί να καταφεύγουν σε μεγαλύτερη καταπίεση, οι (αιγυπτιακές αρχές) θα έπρεπε να ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρατηρήθηκε υπερβολική χρήση βίας από τη μεριά της αστυνομίας», πρόσθεσε.

Ο αντιφρονών Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομική Ενέργειας (ΙΑΕΑ), έφτασε χθες στο Κάιρο και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή» δήλωσε. Ο Μπαραντέι δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συνέντευξη τύπου για την απεργία πείνας στην Θεσσαλονίκη- Αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια

ΕΣΥ, ο σοφός, ο ανορθόδοξος κι ο ράμπο