Τέλος η περίοδος χάριτος για το τσιγάρο

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από 1η Οκτωβρίου η καθολική απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς έληξε ο μήνας προσαρμογής και προειδοποιήσεων.

Όσοι δε συμμορφώνονται με το νόμο, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ θα βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με αυτόφωρο.

Οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα στις κατά τόπους υπηρεσίες. Εάν η εξόφληση γίνεται μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, τότε το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Τα χρήματα σε ποσοστό άνω του 80% θα επιστρέφονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου ως την 31η Μαΐου 2011, τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ..

Σε ό,τι αφορά την πιθανή απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στα αυτοκίνητα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων και ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και συστάσεις όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά».

Σύμφωνα με έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο.

Το 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

Τα πρόστιμα

– 50 ευρώ: Για καπνιστή που καπνίζει στο γραφείο του

– 100 ευρώ: Για όποιον ανάβει τσιγάρο σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο.

– 500 ευρώ: Για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πολύωρη διακοπή νερού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Απολύσεις και στην ΕΒΓΑ