Τελεσίγραφο από τους αγρότες – Kατώτατη τιμή για το βαμβάκι από το Υπουργείο

Μέχρι το Δεκέμβριο δίνουν περιθώριο οι αγρότες στην κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας Σπύρος Τσικρίκας, στη ανοιχτή σύσκεψη με αντικείμενο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης στη Λάρισα, στην οποία προήδρευσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, «αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου μέχρι τον Δεκέμβριο, οι αγρότες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στους δρόμους».

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζήτησαν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένο μεγάλο μέρος αγροτικής γης, προκειμένου οι ίδιοι να μπορούν να παίρνουν δάνεια Στη σύσκεψη μετείχαν αγρότες από όλη τη Θεσσαλία και όλων των κομματικών χώρων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι «η ΑΤΕ δεν παύει να είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες στο πλαίσιο λειτουργίας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση»ν και πρόσθεσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι, είπε, να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο αυτό και να την εξυγιάνουμε, διαβεβαίωσε ωστόσο τους αγρότες ότι θα προστατευθούν».
Επιπλέον, εξήγγειλε ελάχιστη τιμή πώλησης για το βαμβάκι τα 50 λεπτά το κιλό και προέτρεψε του βαμβακοπαραγωγούς να μην παραδώσουν το προϊόν τους σε χαμηλότερη τιμή.
Ακόμη, υπέγραψε απόφαση με την οποία προβλέπεται πως το κάθε εκκοκκιστήριο θα αναρτά την τιμή πώλησης του προϊόντος καθημερινά, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στους γεωπόνους του υπουργείου να αρχίσουν καθημερινούς ελέγχους στα εκκοκκιστήρια
Παράλληλα, οι παραγωγοί θα υπογράφουν σύμβαση αυθημερόν με την τιμή αγοράς του προϊόντος τους, ενώ θα επιβάλλονται και πρόστιμα έως και πέντε χιλιάδες ευρώ την ημέρα στα εκκοκκιστήρια που δεν θα τηρήσουν αυτούς τους όρους.
Τέλος ο υπουργός υποστήριξε ότι η επιδότηση, που ανέρχεται σε 200 ευρώ το στρέμμα, θα καταβληθεί εγκαίρως, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτήν θα προστεθεί και ποσόν που θα αφορά τυχόν ζημιές της παραγωγής από το πράσινο σκουλήκι.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΚΚΕ: «Πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης»

Προσφυγή της Κομισιόν για τα φορτηγά