Ταϊλάνδη: Φυλάκιση πρώην χρηματιστή που διέδιδε φήμες για την υγεία του βασιλιά για να προκαλέσει πτώση στο Χρηματιστήριο

Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ένας πρώην χρηματιστής επειδή διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για την υγεία του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμίμπολ, με αποτέλεσμα να πέσει το Χρηματιστήριο, το 2009.

Ο Κάτα Πατζαριγιάπονγκ, 39 ετών, πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία KT ZMICO, κρίθηκε ένοχος για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου περί του διαδικτύου με αφορμή τα μηνύματα που είχε αναρτήσει στο φόρουμ Sameskybooks.org στις 14 και 15 Οκτωβρίου του 2009. Τα μηνύματα αυτά, λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του βασιλιά σε νοσοκομείο, οδήγησαν στην πτώση του Χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης κατά 8%.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο του είχε επιβληθεί ποινή έξι ετών αλλά το εφετείο την μείωσε κατά δύο χρόνια επειδή ο Κάτα είχε δηλώσει ένοχος όταν συνελήφθη, πριν από τρία χρόνια.

Η βασιλική οικογένεια επισήμως δεν έχει κανένα προνόμιο εκ του συντάγματος. Είναι όμως ένας ισχυρότατος θεσμός και μάλιστα ορισμένοι Ταϊλανδοί αντιμετωπίζουν τον 85χρονο Μπουμίμπολ ως ημίθεο.

Δεκάδες χιλιάδες ιστοσελίδες έκλεισαν τα τελευταία χρόνια με την κατηγορία ότι προσέβαλαν την εικόνα της μοναρχίας. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ο νόμος περί εσχάτης προδοσίας που προστατεύει τον βασιλιά έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολιτικής καταπίεσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Προϋπολογισμός με ξύλο στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Κυκλοφορεί το Αντιρατσιστικό Ημερολόγιο 2013 του Δικτύου Μεταναστών