in

Τα πρώην στρατόπεδα ανήκουν στους πολίτες- Αδιαπραγμάτευτη ζωτική ανάγκη

Τα πρώην στρατόπεδα ανήκουν στους πολίτες- Αδιαπραγμάτευτη ζωτική ανάγκη

Την πάγια διεκδίκηση των τοπικών κοινωνιών να αποδοθούν τα στρατόπεδα στους πολίτες για την ανάπτυξη χώρων πρασίνου εξέφρασαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης με θέμα “Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης αδιαπραγμάτευτη ζωτική ανάγκη πρασίνου για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της πόλης”.

Να υπενθυμίσουμε ότι με επιστολή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο τον υπουργό Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου Αλέκο Φλαμπουράρη, τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο και τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Στέργιο Πιτσιόρλα ζητούν την μετατροπή τους σε χώρους Πρασίνο, την αναστροφή της μεταβίβασης των στρατοπέδων Μεγ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά χωρίς την ένταξή τους σε οποιαδήποτε σχέδιο αξιοποίησής που περιλαμβάνει νέες οικοδομές κάθε τύπου.

Χωρίς εξαιρέσεις η απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες

Ο Π. Κακούρος υπενθύμισε πως η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με την μικρότερη αναλογία στην Ευρώπη πρασίνου ανά κάτοικο 2,4 τ.μ.αλλά με υψηλότατα επίπεδα ρύπανσης ιδιαίτερα σε μικροσωματίδια στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Εδώ και πολλά χρόνια το κίνημα έχει δραστηριοποιηθεί στο ζήτημα αυτό προκειμένου να αποδοθούν τα στρατόπεδα ως ελεύθεροι χώρου υψηλού πρασίνου στος πολίτες, κίνηση που πέρα απ`όλα τα άλλα θα βοηθήσει και στην βελτίωση του αστικού μικροκλίαμτος

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα για τις διαδικασίες που αφορούν τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου, όπου κινήματα και συλλογικότητες υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα τους αλλά και τον κίνδυνο που ελλοχεύει αν δεν γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις να υπάρξουν απώλειες μέσω οικοπεδοποίησης. Αναφερόμενος στα στρατόπεδα Γκόνου, Μ. Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή δήλωσε πως η μεταφορά τους από την προηγούμενη κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ εγκυμονεί κινδύνους για την απώλειά τοα τους.Τον κίνδυνο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης αντιμετωπίζει και το στρατόπεδο Νταλίπη.

Ο Π. Κακούρος εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη κατάργησης του νόμου 2745/1999 που έδινε το δικαίωμα στις ένοπλες δυνάμεις να διαχειριστούν τα στρατόπεδα ως ιδιωτική τους περιουσία για οικιστική ανάπτυξη προσθέτοντας πως πρέπει να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο χωρίς εξαιρέσεις και με την αποφυγή τετελεσμένων.

Το δικαίωμα στην πόλη

Για την προτεραιότητα ποιοτικής αναβάθμισης των στρατοπέδων μίλησε η Σάσα Λαδά, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ ενώ παράλληλα τόνισε πως η χαμηλή ποιότητα των υπαίθριων χώρων ανεξαρτήτως μεγέθους οφείλεται στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και ένταξης στον αστικό ιστό σε συνδυασμό με το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. “Αποτελεί πρόβλημα ποιος διαχειρίζεται και φροντίζει τους χώρους αυτούς” δήλωσε.

Η Σάσα Λαδά μίλησε γα τις αλλαγές του πολεοδομικού σχεδιασμού και τις θεσμικές εκτροπές που αφορούν το ξεπούλημα της γης ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης κρίσης χρέους και της πολιτικη που επιβάλλει.

Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί, σύμφωνα με την ίδια, στην απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα και την προώθηση της επιχειρηματικητας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους φυσικούς πόρους και τις κοινωνικές σχέσεις.

Η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής μίλησε για το δικαίωμα στην πόλη έτσι όπως αυτό διατυπώθηκε από τον μαρξιστή φιλόσοφο και πολεοδόμο Ανρί Λεφέβρ επισημαίνοντας πως από την “πόλη του νόμου” έχουμε περάσει πλέον στην “πόλη της εξαίρεσης και των θυλάκων”, δηλαδή μιας πόλης όπου στους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους. Πρόκειται, όπως, είπε για ελεγχόμενους δημόσιους χώρους με συστήματα πιστοποίησης, δημόσιοι χώροι που μετατρέπονται σε Mall και για τον λόγο αυτο δεν επιτρέπουν το καθολικό δικαίωμα της πρόσβασης σε αυτούς.

Η Σάσα Λαδά αναφέρθηκε στην περίπτωση του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια του Ερντογάν να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. “Στην περίπτωση αυτή είχαμε να κάνουμε με ένα μικρό πάρκο αλλά με μεγάλη σημασία για την λειτουργία του, σημασία που προκάλεσε και την αντίδραση του κόσμου στην αλλαγή χρήσης του” είπε ακόμη φέρνοντας παραδείγματα από άλλες χώρες όπου πρώην αεροδρόμιο ακόμη και χωματέρες μετασχηματίστηκαν σε χώρους υψηλού πρασίνου.

“Πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα για όλους στην πόλη και την δημιουργία χώρων για όλους, όπως είναι τα πρώην στρατόπεδα” τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως στον μετασχηματισμό των χώρων αυτών πρέπει να συμμετέχει οι τοπική κοινωνία μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις και οι δημοτικές αρχές.

Σταυρούλα Πουλημένη

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Μυθοπλάστρα» Ελλάδα… Του Παντελή Μπουκάλα

Βιβλιοπαρουσίαση του “Η κρίση μέσα στο ΚΚΕ” στην ΕΤ-3