Συζήτηση την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων από την πρτοβουλιά ενάντια στην απόλυση στο “Εν…κήπω”

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ‘ΕΝ…ΚΗΠΩ’

Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στην απόλυση του γεωπόνου Κώστα Αναγνώστη από την επιχείρηση ΕΝ..ΚΗΠΩ. Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, σύλλογοι και σωματεία έδειξαν την συμπαράστασή τους μέσα από την κίνηση και τα ψηφίσματά τους, ώστε να καταγγελθεί δημόσια το γεγονός.
Το ίδιο κλίμα αλληλεγγύης εκφράστηκε και κατά την τριμερή επιτροπή στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 21/9, όπου κόσμος και συνδικαλιστές παρευρέθησαν στη διαδικασία. Η εργοδοσία υπέπεσε σε πλήθος αντιφάσεων:
– Ενώ αρχικά δήλωσε πως δεν έχει παράπονο από τη εργασία του εργαζομένου, στο τέλος είπε πως τον διώχνει με κριτήριο τη μειωμένη παραγωγικότητα του…
-Αποκάλεσε ψεύτη τον εργαζόμενο όταν αυτός είπε ότι δουλεύει Κυριακές χωρίς να το δηλώνεται, ενώ είναι γνωστό ότι το κατάστημα που απασχολούνταν είναι ανοικτό και τις Κυριακές…
-Υποστήριξε ότι λόγω κρίσης αναγκάστηκε να προβεί σε απολύσεις, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει νέα πρόσληψη, το διάστημα αμέσως μετά την απόλυση του εργαζομένου…
Τέλος η εργοδοσία αναφέρθηκε σε ενυπόγραφες δηλώσεις διαμαρτυρίας όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων της επιχείρησης ενάντια στο συγκεκριμένο συνάδελφο, κάτι που αποδεικνύει τους εκβιασμούς στο χώρο δουλειάς, και την προσπάθεια της εργοδοσίας από θέση ισχύος, να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους υπέρ του, απέναντι στην συγκεκριμένη εργατική διαφορά.
Η επιθεώρηση εργασίας κατέληξε σε πρόταση επαναπρόσληψης του εργαζομένου.
Όσο και να αποτελεί θετικό γεγονός και νίκη του κινήματος αλληλεγγύης ότι η Επιθεώρηση Εργασίας αναγνώρισε τον άδικο και εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσης, η εργοδοσία προκλητικά επιμένει στην απόφασή της οδηγώντας την υπόθεση στα δικαστήρια. Επιμένει να απολύσει έναν εργαζόμενο που διεκδίκησε τις υπερωρίες του, το ρεπό του, τα δικαιώματα του ίδιου και των συναδέλφων του.
Επίσης, είναι πρόκληση το να δικαιώνεται ένας εργαζόμενος στα αρμόδια θεσμικά όργανα και ταυτόχρονα να πρέπει να προσφύγει ο ίδιος στα πολιτικά δικαστήρια και να υποστεί μια χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία για την δικαίωσή του.
Η Πρωτοβουλία, χαιρετίζει τις εργατικές συλλογικότητες, τα εργατικά σχήματα και τους αγωνιστές που σταθήκανε όλο αυτό το διάστημα δίπλα στον Κώστα απαιτώντας την επαναπρόσληψή του. Τα σωματεία και τα συνδικάτα πέρα από πιέσεις που μπορεί να δέχονται, πρέπει να δικαιολογήσουν το λόγο για τον οποίο έχουν φτιαχτεί : για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι νίκες που κατακτήσαμε μέχρι τώρα ανήκουν σε όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας μας για συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα στο χώρο εργασίας είναι ταυτόχρονα η άλλη όψη του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των πολιτικών ελευθεριών και αφορά τον κόσμο της εργασίας συνολικά. Η Πρωτοβουλία δηλώνει πως αν δεν υποχωρήσει η εργοδοσία θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι την ακύρωση της απόλυσης και την δικαίωση του Κώστα.
Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει στο όνομα της κρίσης να αφήνει να του καταπατούν τα δικαιώματά του. Γνωρίζουμε πως τα πρωτόγνωρα ποσοστά της ανεργίας εκβιάζουν πρώτα και κύρια εμάς, να δεχτούμε κάθε καταστρατήγηση δικαιωμάτων. Το ξέρει η κυβέρνηση, το ξέρει η ΕΕ, το ξέρει και το ΔΝΤ και δίνουν πρώτοι το παράδειγμα καταργώντας κατακτήσεις δεκαετιών και καλούν και άπαντες εργοδότες να κάνουν το ίδιο. Γνωρίζουμε τέλος, τη δυσκολία στο να καταγγελθούν όλα τα παραπάνω σε μια μικρή πόλη όπως τα Χανιά, γιατί ο εργαζόμενος φοβάται ότι δεν θα ξαναβρεί δουλειά.
Δεν υπάρχει όμως άλλη διέξοδος από τον αγώνα και την αλληλεγγύη των εργαζόμενων.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟ ‘ΕΝ…ΚΗΠΩ’

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ να υπερασπιστούν
το δικαίωμά τους στη δουλειά, στις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας,
κόντρα στις απολύσεις, στο ξεζούμισμα, την πειθάρχηση και την υποταγή.
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η – Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η
Την ΤΕΤΑΡΤΗ 6/10 8:00μμ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αναβάλλεται η εκδίκαση των προσφυγών κατά του μνημονίου λόγω έλλειψης εγγράφων…

Γαλλία : 12 Οκτώβρη, νέα μέρα κινητοποιήσεων και απεργία διαρκείας στο μετρό.