Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αύξηση της επικίνδυνης αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τα καυσόξυλα. Στην σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της επέκτασης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη  διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου. 

Στη δέσμη μέτρων που συζητήθηκαν  περιλαμβάνονται η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών

Τη συζήτηση συντόνισε η γ.γ. Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ενώ συμμετείχαν ο γ.γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μωυσής Κουρουζίδης, στελέχη των αρμόδιων Δ/νσεων των υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, των Διευθύνσεων Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι επιστήμονες και καθηγητές του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.

Χαρακτηριστική ήταν η απουσία του υπουργού Περιβάλλοντος καθώς και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών 

Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Περιβάλλοντος, για το μακροχρόνιο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με εσωτερικοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους και γνώμονα την παράμετρο της αειφορίας καθώς και της μακροχρόνιας χρήσης των φυσικών πόρων.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος Φ. Σκοπούλη τόνισε ότι  «Τα αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια  έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τον περασμένο Νοέμβριο. Αιτία είναι η χρησιμοποίηση χαμηλής ποιότητας καυσίμου: ξύλου και βιομάζας» προσθέτοντας πως  «Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε στον κόσμο να μη ζεσταίνεται. Οσοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να το κάνουν και να μην χρησιμοποιήσουν ξύλο. Και η Πολιτεία πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν καλής ποιότητας καύσιμο». Κατά πληροφορίες η ίδια υποστήριξε πως το θέμα της δημόσιας υγείας  είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων και έθεσε επίσης το ενδεχόμενο της πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, προτάθηκε και η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που δεν ισχύει γενικώς με την κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη-μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Υγείας.

 Ενδεικτική της διάστασης που έχει προκαλέσει το ζήτημα της καύσης ξύλου είναι η πρόσφατη προειδοποίηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ότι η αιθαλομίχλη – σε συνδυασμό με τους ρύπους από τα αυτοκίνητα – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, στο νευρικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα.

 Σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η εκμπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων εμφανίζονται σε υπερδιπλάσιες τιμές. Από την αλλή η λύση των ενεργειακών τζάκιων τζακιών στα οποία οι απώλειες δεν υπερβαίνουν το 10-20% και χρειάζονται μικρότερη ποσότητα ξύλων προυποθέτει ελάχιστο κόστος 1.500 ευρώ 

 


 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νεπάλ: Διαδηλώσεις για τον βιασμό γυναίκας στο Κατμαντού

Στην Αθήνα ο Ντάνιελ Ντέι Λούις