ΣΥΡΙΖΑ: Τριτοκοσμικές οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Ερώτηση με θέμα τις «Τριτοκοσμικές οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Σε εκκρεμότητα η λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Σάμου» κατέθεσαν στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ κκ. Αγνή Καλογερή, Δημήτρης Τσουκαλάς, Βασιλική Κατριβάνου και Θεόδωρος Δρίτσας.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν στην ερώτησή τους:

“Μέχρι σήμερα η μαζική είσοδος μεταναστών και προσφύγων στο νησί μας αντιμετωπίζεται με έλλειψη στοιχειώδους οφειλόμενης πρόνοιας, απουσία συντονισμού και καθυστερήσεις. Κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται από θαλάσσης στη Σάμο. Μεταξύ αυτών και άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα όπως παιδιά, έγγυες, ασθενείς, προερχόμενοι μάλιστα από χώρες όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή και η ελευθερία τους. Καμιά ωστόσο μέριμνα υποδοχής δεν λαμβάνεται, και αντ’ αυτής οι νεοεισερχόμενοι κρατούνται σε εντελώς ακατάλληλους για διαμονή προσώπων χώρους του Λιμεναρχείου χωρίς να υπάρχει η σχετική κτιριακή υποδομή.

Οι μετανάστες κρατούνται σε ακατάλληλο χώρο 30τ.μ. και σιτίζονται από το περίσσευμα φαγητού του Δημοτικού Γηροκομείου Σάμου μια φορά το 24ωρο και από το φιλότιμο και τον ανθρωπισμό των λιμενικών υπαλλήλων και των κατοίκων της Σάμου.

Το Λιμεναρχείο επίσης έχει αναλάβει και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οι κανόνες υποδοχής και καταγραφής μη νόμιμων μεταναστών, αλλά και προσφύγων περιγράφονται σε διεθνείς συμβάσεις δεσμευτικές για τη χώρα μας. Αντίθετα, η υλοποιούμενη εφαρμογή τους, όπως συμβαίνει, εκθέτει την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Κρίνεται δε απαράδεκτη και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την κουλτούρα αλλά και το δημόσιο αίσθημα του Σαμιακού λαού.

Απ’ την άλλη οι εξαγγελίες και οι εργασίες για την άμεση λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής μεταφέρονται σε επόμενο χρόνο και σίγουρα μετά τον Ιανουάριο του 2013, παρά την δέσμευση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την άμεση λειτουργία του.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.    Πότε υπολογίζουν να λειτουργήσει το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και γιατί παρουσιάζεται μέχρι σήμερα καθυστέρηση;

2.    Μέχρι να λειτουργήσει το Κέντρο τι μέριμνα λαμβάνει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών στέγασης και υποδοχής για τους μετανάστες αλλά και για τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Λιμεναρχείο;

3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλισθεί άμεσα η σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών;”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

“Χειρόφρενο” στον ΟΣΕ

Εκδήλωση: Η κοινωνική αλληλεγγύη στην εποχή του Μνημονίου