Συνεδριάζει για προϋπολογισμό, ωράριο φαρμακείων και αστέγους το Δημοτικό Συμβούλιο

Διπλή η συνεδρίαση της Δευτέρας για το Δημοτικο Σύμβούλιο μετά και την αναβολή της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης.

Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα στην ημερησία διάταξη την «υποβολή προς έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων και του ετήσιου προγράμματος δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, οικονομικού έτους 2013». 
 
Θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα στις 17.00 η 30η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 26 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
 
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:
– Δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων. Αποδοχή της παραχώρησης χώρου από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών στο Δήμο Θεσσαλονίκης με αυτό το σκοπό.
-Προμήθεια με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό επτά τρακτόρων (με τα αντίστοιχα ρυμουλκά) και 35 κλειστών containers 30m3 μεταφοράς συμπιεσμένων απορριμμάτων.
– Καθορισμός του ωραρίου των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, καθώς και του αριθμού των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν για το 2013.   
 
Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο
 
Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος
 
Επίθεση στην διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για την εορταστική πλατεία Αριστοτέλους εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά την διάρκεια του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου στις 10 Δεκέμβρη.
 
Ο άξονας της Πλατείας Αριστοτέλους παραχωρήθηκε δωρεάν σε ιδιωτική εταιρεία, που θα αναπτύξει εκεί εμπορικές χρήσεις, χωρίς όμως να έχει ακολουθηθεί διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία δημόσιας αξιολόγησης. Ο Γ. Μπουτάρης σε συνέντευξη έχει δηλώσει πως αν ο Δήμος έμπαινε στη διαδικασία των διαγωνισμών, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, κάτι που δεν έγινε. Εν τέλει ο δήμος έδωσε την έγκρισή του για παραχώρηση της πλατείας, με την εταιρία η οποία συνεργάστηκε φέτος με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο του Μιχάλη Ζορπίδη.
 
Ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση είπε πως ο χώρος παραχωρήθηκε χωρίς ενοίκιο καθώς και με δωρεάν παροχή ρεύματος προς τον επιχειρηματία.
 
Στην  συνεδρίαση του ΔΣ ο Κ. Γκιουλέκας είπε πως το θέμα της παραχώρησης της πλατείας Αριστοτέλους έχει οσμή σκανδάλου και συνέχισε λέγοντας πως εν τέλει η ανάθεση του στολισμού έγινε σε συγκεκριμένο επιχειρηματία χωρίς να έχουν γίνει οι ανάλογοι διαγωνισμοί. Συνέχισε λέγοντας πως καμία πλατεία δεν γίνεται να δίνεται προνομιακά σε έναν επιχειρηματία και ζήτησε να κατατεθούν όλα τα έγγραφα της συμφωνίας μεταξύ Δήμου και επαγγελματικού επιμελητηρίου στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Ο Τ. Μηταφίδης κατά την τοποθέτηση του έκανε επίθεση στον Δήμαρχο που χωρίς την νόμιμη διαδικασία έδωσε επί της ουσίας σε συγκεκριμένο επιχειρηματία της πόλης χωρίς κανένα όφελος για τον δήμο την πλατεία Αριστοτέλους. Επίσης ο κ. Μηταφίδης έκανε αναφορά στις παλιές νομικές διαμάχες του επιχειρηματία Μιχάλη Ζορπίδη μεταξύ συνδικαλιστικών φορέων με θέμα τις μετακινήσεις των μαθητών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
 
Ο Χ. Μάτης στην συνέχεια έκανε εκτενή ανάγνωση των παραγράφων και άρθρων της νομοθεσίας η οποία αναφέρει ρητά την νομική υποχρέωση των Δήμων να προκηρύσσει διαγωνισμούς για θέματα παραχώρησης δρόμων και πλατειών. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μάτης είπε πως σύμφωνα με τον νόμο η παραχώρηση πλατειών και δρόμων από τους δήμους πρέπει να γίνεται με όρο την χρήση τους χωρίς οικονομικά κέρδη αλλά μόνο σε πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές-κοινωνικές ενώσεις. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο κ. Μάτης έκλεισε λέγοντας πως ο Δήμος έπρεπε να παραχωρήσει τον χώρο στο επαγγελματικό επιμελητήριο με την προϋπόθεση αυτό να αναλάμβανε τον στολισμό με μη κερδοσκοπικό στόχο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αποτελέσματα εκλογών για νέο ΔΣ των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Ανω Πόλης για κεραία της VODAFONE