Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Οξύνεται η σύγκρουση με την κυβέρνηση και στο χώρο της δικαιοσύνης, ενώ εντείνεται επίσης και το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και της διοίκησης των κεντρικών Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραία. Στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας που έλαβε χώρα το Σάββατο συμμετείχαν 55 Δικηγορικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, ενώ απείχαν ξανά οι Πρόεδροι του Δ.Σ. Αθήνας, του Δ.Σ. Πειραιά και 5 άλλων μικρών περιφερειακών Συλλόγων. Την προεδρεία είχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης, μαζί με τετραμελή επιτροπή αποτελούμενη από Προέδρους άλλων Συλλόγων.

Σύμφωνα με το προεδρείο, οι μέχρι τώρα εκπρόσωποι των δικηγόρων, αναφέρονται ουσιαστικά στη διοίκηση του Δ.Σ. των Αθηνών, έδωσαν την εντύπωση στην κυβέρνηση ότι οι δικηγόροι συμφωνούν με τις επιχειρούμενες αλλαγές, ενώ προσπάθησαν να καθησυχάσουν και τους ίδιους τους δικηγόρους για τις αναμενόμενες συνέπειες. Κατά τις συναντήσεις ωστόσο που είχε η τετραμελής επιτροπή με εκπροσώπους της κυβέρνησης, διαφάνηκε ότι οι αλλαγές θα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις, κυρίως στο εισόδημα των νέων δικηγόρων, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν μεγάλα δικηγορικά γραφεία που θα οδηγήσουν σε συγκέντρωση και σε υπαλληλοποίηση των δικηγόρων.

Με βάση τα παραπάνω η Ολομέλεια αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχής ως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Παρατίθεται το σχετικό αναλυτικό Δελτίο Τύπου:

OΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ EΛΛΑΔΑΣ
*
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα, 12.2.2011
55 Δικηγορικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα -μεταξύ των οποίων οι ΔΣ Λάρισας, Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου – πλην του ΔΣ Αθήνας και του ΔΣ Πειραιά και 5 άλλων μικρών περιφερειακών Συλλόγων , εκπροσωπήθηκαν στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας , που έγιναν στην Αθήνα, Σάββατο, 12.2.2011 , στα γραφεία του ΛΕΔΕ, ύστερα από προηγούμενη διακοπή των εργασιών της , που έγιναν στη Λάρισα , στις 6.2.2011.

Ένας Δικηγορικός Σύλλογος , ο ΔΣ Χανίων, του οποίου ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο παραιτήθηκαν σύσσωμοι διαμαρτυρόμενοι για την προοπτική δημιουργίας δεύτερου Εφετείου στην Κρήτη με έδρα στο Ηράκλειο , απέστειλε επιστολή, την οποία υπέγραφε ο Πρόεδρός του , με την οποία εξέφραζε τη συμπαράσταση στον αγώνα της Ολομέλειας και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της κατά της δήθεν «απελευθέρωσης».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η Ολομέλεια ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣΘ και Προδρεύοντα της Ολομέλειας των Προέδρων κ. Μανόλη Λαμτζίδη και τα υπόλοιπα μέλη της τετραμελούς επιτροπής (Κ.Ζέρβας, Πρόεδρος ΔΣ Θηβών, Λ. Γκάνης, Πρόεδρος ΔΣ Χαλκίδας και Δ. Κονομόδης, Πρόεδρος ΔΣ Κορίνθου) για την πορεία και τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν την Πέμπτη και Παρασκευή (9.2 και 10.2) με κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση:

Α. Ο κλάδος, σε αντίθεση με άλλους κλάδους (πχ. ΤΕΕ κλπ.) δεν εμφανίστηκε «συμπαγής» με διεκδικητικές θέσεις, η δε εμφάνισή του πλέον γίνεται με σημαντική καθυστέρηση.

Β. Η ενημέρωση που τους είχε δοθεί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου ως προς τις πραγματικές επιπτώσεις της εφαρμογής αυτής της δέσμης των μέτρων ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη, ενώ ο κλάδος εμφανιζόταν κατά βάση «ικανοποιημένος» για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση διατηρούσε την πεποίθηση ότι το μέτωπο με τους δικηγόρους – σε αντίθεση με άλλους προς «απελευθέρωση» κλάδους – ήταν «κλειστό».

Γ. Κατά τις συναντήσεις αυτές, έστω και αν έγιναν τελευταία στιγμή, από την τετραμελή επιτροπή αναδείχθηκαν κορυφαία ζητήματα, όπως :

Α. Αυτό της προστασίας των ελαχίστων αμοιβών των δικηγόρων, ιδιαίτερα των νέων και συνεργατών Τραπεζών,Ασφαλιστικών Εταιρειών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα κληθούν ελλείψει ενός κατώτατου ορίου προστασίας των ελαχίστων αμοιβών τους για τυποποιημένες νομικές εργασίες (προσημειώσεις κλπ.) θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αντί «πινακίου φακής»
και:

Β. Της δημιουργίας των δικηγορικών εταιρειών με τη μορφή «χταποδιού», οι οποίες μέσω των ανά την Ελλάδα – σε απεριόριστο αριθμό – «εταίρων» τους θα συγκεντρώνουν δικηγορική ύλη, όση έχει απομείνει , στην έδρα της εταιρείας, και με δεδομένο ότι οι «εταίροι» δεν θα μπορούν να δικηγορούν αυτοτελώς εκεί όπου διατηρούν το γραφείο τους, θα λειτουργούν αφενός αντικειμενικά
σαν «υποκαταστήματα» των εταιρειών, αφετέρου σαν «ατζέντηδες», που θα λειτουργούν απλά διεκπεραιωτικά. Επιπλέον δε έντονος είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων («καρτέλ») που θα προκαλέσουν «ασφυξία» στην υποτίθεται «ελεύθερη» αγορά νομικών υπηρεσιών και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δ. Οι θέσεις αυτές όπως διατυπώθηκαν ευσύνοπτα και με σαφήνεια έγιναν κατανοητές από σχεδόν όλους τους παράγοντες , με τους οποίους έγιναν οι επαφές, πλην όμως όλοι παρέπεμψαν στη πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Μάλιστα από ορισμένες πλευρές προβλήθηκε ότι η τυχόν απαγόρευση ίδρυσης «διατοπικών» δικηγορικών εταιρειών («χταποδιών») είναι αντισυνταγματική!

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια κατέληξε αξιολογώντας το πανελλαδικό συλλαλητήριο των δικηγόρων , που έγινε την Παρασκευή (11.2) ως την πιο μαζική και μαχητική εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό πανελλαδικό επίπεδο αφού αριθμούσε περί τα 3.000 άτομα , μεταξύ των οποίων και ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός δικηγόρων από Αθήνα και Πειραιά.

Εξέφρασε δε τη δυσφορία της γιατί το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ (έντυπων και ηλεκτρονικών) -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – δεν «είδε» και δεν «άκουσε» αυτό το γεγονός, όμοιο του οποίου δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια, και για το λόγο αυτό αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί και εγγράφως στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων
Αθηνών.

Η Ολομέλεια ανανέωσε την εντολή της στην τετραμελή επιτροπή να συνεχίσει τη Δευτέρα 14.2 και Τρίτη 15.2 τις επαφές της με κυβερνητικά και άλλα στελέχη προκειμένου να ενημερώσουν σε βάθος και αποτελεσματικά για τις θέσεις του κλάδου.

Συνέστησε στους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους τις δύο αυτές ημέρες να εντείνουν σε τοπικό επίπεδο τις ενημερωτικές τους επαφές και συναντήσεις με περιφερειακές συσκέψεις με τους τοπικούς Βουλευτές.

Αποφάσισε την Τετάρτη, ημέρα έναρξης της συζήτησης και ψηφοφορίας του ν/σχεδίου στη Βουλή , σε ένδειξη διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο δίωρο αποκλεισμό των δικαστικών μεγάρων (8πμ-10πμ) και κλείσιμο όλων των δικηγορικών συλλόγων.

Τέλος, με βάση τις πληροφορίες για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και Παρασκευή 18.2, η Ολομέλεια αποφάσισε τη συνέχιση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΟΧΗΣ μέχρι και τη Δευτέρα 21.2.2011.

Ακόμα, η Ολομέλεια , εξέφρασε «…τη δυσαρέσκεια, τη δυσφορία και την ενόχλησή της γιατί ορισμένα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου, εξακολουθούν, δυστυχώς, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συμμετοχών Δικηγορικών Συλλόγων στην Ολομέλεια και την αναγνώρισή της ως μοναδικού οργάνου έκφρασης των δικηγόρων ΚΑΙ από την Βουλή των Ελλήνων , να μην
αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της συγκρότησης και των αποφάσεών της, και να αποστασιοποιούνται από τις κινητοποιήσεις του κλάδου – και ιδιαίτερα από το πρόσφατο συλλαλητήριο- εξασθενίζοντας την πιο κρίσιμη στιγμή αντικειμενικά τη διαπραγματευτική του ισχύ».

Τέλος η Ολομέλεια κάλεσε δε όλους τους συναδέλφους, άνδρες και γυναίκες, σε συστράτευση και συμπόρευση με τους στόχους και επιδιώξεις της Ολομέλειας. Επίσης, την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, κάλεσε σε δίωρο αποκλεισμό όλων των δικαστικών μεγάρων της χώρας. Τέλος, εκφράζει τη δυσφορία της για τη διασπαστική τακτική των διοικήσεων του Συλλόγου Αθηνών και Πειραία, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις της Ολομέλειας.

Την ίδια ημέρα, το Σάββατο μετά τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, η τετραμελή επιτροπή συναντήθηκε στα γραφεία του «Συνασπισμού» με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσουν αναλυτικά για τις επιπτώσεις που θα έχει στο επάγγελμα και ιδιαίτερα στους νέους δικηγόρους η εφαρμογή αυτής της δέσμης των μέτρων που αποκαλούνται «απελευθέρωση» και να ζητήσουν τη συμπαράσταση του πολιτικού σχηματισμού, του οποίου ηγείται , στον αγώνα τους μέσα και έξω από τη Βουλή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πανό διαμαρτυρίας στο Σούνιο για τη χωματερή της Κερατέας

Τσεχία: Πιέσεις για να κηρυχθεί παράνομο το ΚΚ