Συνεχίζεται το θρίλερ στη Φουκουσίμα

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των Ιαπώνων να περιορίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας από τη βαριά τραυματισμένη μονάδα της Φουκουσίμα, με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιβεβαιώνουν πως έγινε εφικτή η επανεκκίνηση των μονάδων ψύξης του εργοστασίου. Σήμερα η Ιαπωνία αύξησε από 4 σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΙΑΕΑ. Χθες το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι τεχνικοί κατόρθωσαν να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα στις μονάδες ψύξης μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση μιας γραμμής τροφοδοσίας από το δίκτυο της εταιρείας Tohoku. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε την επιτυχία του εγχειρήματος, που εντείνει τις ελπίδες πως η ψύξη των αντιδραστήρων θα καταστεί εφικτή και πως θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης καταστροφής, αντίστοιχης με εκείνης του Τσερνομπίλ το 1986.

Αξιωματούχοι εκφράζουν τις ελπίδες τους ότι θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τις μονάδες ψύξης τουλάχιστον σε 2 από τους 6 αντιδραστήρες. Η παροχή ρεύματος ενδεχομένως να αποκατασταθεί κάποια στιγμή το βράδυ σήμερα στον αντιδραστήρα 2, ενώ για τους αντιδραστήρες 3 και 4 πιθανότατα την Κυριακή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι βέβαιο ότι η αποκατάσταση της παροχής ρεύματος θα επιτρέψει στις γεννήτριες να δουλέψουν, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ταφής του αντιδραστήρα με τσιμέντο προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είχε εφαρμοσθεί το 1986 στο Τσερνομπίλ

Σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, μετέβη στο Τόκιο συνοδευόμενος από ομάδα 4 εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ενημερωθεί από τους ιάπωνες αξιωματούχους. Ο Αμάνο, ο οποίος είναι Ιάπωνας πολίτης, χαρακτήρισε το πυρηνικό ατύχημα ως πολύ σοβαρό και τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης απόψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός που ανησυχεί για τα προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο Γιούκια Αμάνο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Αργά το βράδυ χθες (ώρα Ελλάδας) σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα αντεπεξέλθουν και πως θα βγουν ισχυρότεροι από την κρίση και σήμερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Τόκιο ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

“Συντονιζόμαστε με την αμερικανική κυβέρνηση για το τι μπορεί να προσφέρει σε σχέση και με το τι χρειάζεται ο πληθυσμός” δήλωσε σήμερα ο Γιουκίο Εντάνο.

Σήμερα πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα για να προλάβουν μια πιθανή καταστροφή, αναφέρουν σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Επίσης πυροσβεστικά οχήματα άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καυσίμου του αντιδραστήρα, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ατμός υψώνεται από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα και το οποίο έχει υποστεί ζημιές.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο, ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα αριθμός 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες αριθμός 5 και αριθμός 6, ο Εντάνο δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ’ αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ιαπωνίας τα επίπεδα ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο ανέρχονται στα 20 μιλισιβέρτ την ώρα, όταν το όριο έκθεσης των εργαζομένων είναι τα 100 μιλισιβερτ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η εξάπλωση της ραδιενέργειας είναι τοπική και πως μέχρι στιγμής δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία εκατομμύρια Ιάπωνες στο Τόκιο παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα ο ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι είναι ασφαλές για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο Τόκιο, ενώ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να αποσύρει τις ομάδες της από την περιοχή κοντά κοντά στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, αν η κατάσταση κλιμακωθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ιαπωνία, Έρικ Ουάνες..

“Παρακολουθούμε την κατάσταση σε ωριαία βάση. Καθεμιά από τις ομάδες μας που βρίσκονται επιτόπου διαθέτει μετρητές ραδιενέργειας”, δήλωσε ο Ερίκ Ουάνες και πρόσθεσε ότι “μόλις διαπιστωθεί ένα επίπεδο στο οποίο μπορεί να απειληθεί η υγεία ή να είναι επικίνδυνο για τις ομάδες μας, θα τις απομακρύνουμε. Έχουμε τα μέσα για να γίνει πολύ γρήγορα η απομάκρυνση, έχουμε εντοπίσει τις οδούς απομάκρυνσης”.

Σήμερα στις 14:45 τοπική ώρα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην Ιαπωνία καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από τον καταστροφικό σεισμό των 8.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η χώρα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων αγγίζει τους 6.405, ενώ περίπου 10.259 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Μεγάλος είναι ο αριθμός των αστέγων, ενώ πολλές ξένες κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για την ασφαλή και ταχεία απομάκρυνση των πολιτών τους χωρίς όμως αυτό να είναι και τόσο εύκολο να γίνει.

Μεγάλες μονάδες βιομηχανικής παραγωγής εξακολουθούν να υπολειτουργούν, ενώ το γιεν εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Η κεντρική τράπεζα της χώρας και η κυβέρνηση του Τόκιο δηλώνουν πως εξασφάλισαν τη συναίνεση των υπολοίπων μελών της ομάδας G7 για ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα της χώρας τους.

Οι επιπτώσεις του σεισμού στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να μην είναι εύκολο να εκτιμηθούν. Μόλις χθες η Toshiba ανακοίνωσε πως μία μονάδα παραγωγής οθονών LCD που βρίσκεται στην περιοχή που έπληξε ο Εγκέλαδος δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν περάσει ένας μήνας. Πολλές μεγάλες εταιρείες της χώρας κρατούν κάποιες από τις μονάδες κατασκευής προϊόντων τους κλειστές, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

apo enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν με 4 νεκρούς

Σήμερα η κνητοποίηση για την υπεράσπιση των σιδηροδρόμων