Συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Μεξικό

Το ενδιαφέρον για την εύρεση συμφωνίας και για την από κοινού δράση των χωρών για την παγκόσμια διαφύλαξη των περιβαλλοντικών συνθηκών συνεχίζεται. Σήμερα ξεκίνησε στο Κανκούν του Μεξικό η συνδιάσκεψη για το κλίμα. Όπως είναι γνωστό έχουν προηγηθεί κατά το τελευταίο έτος η συνάντηση στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009 και η “Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας Γης” στην Βολιβία τον Απρίλιο του 2010. Η πρώτη δεν θεωρήθηκε αποδοτική ως προς τις αποφάσεις της, ενώ στη δεύτερη έλαμψαν με την απουσία τους πολιτικοί ηγέτες και αρχηγοί άλλων κρατών. Μαζί με το 2010 θα «λήξει» και το Πρωτόκολλο του Κιότο, που προβλέπει την εφαρμογή μέτρων για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ποιες είναι οι προσδοκιες για την συνάντηση αυτή; «Βασικά, αυτό που θα συζητήσουμε είναι η προσαρμογή», είπε ο πρόεδρος του Μεξικού. Η επιβολή πιο αυστηρών μέτρων για τις εκπομπές μη φιλικών προς το περιβάλλον υλικών είναι μέσα στα αναμενόμενα θέματα συζήτησης. Η προσπάθεια αυτή δεν εγγυάται ότι οι αποφάσεις θα γίνουν κοινώς αποδεκτές από όλες τις χώρες. Ήδη η Κίνα και οι ΗΠΑ όχι μόνο αδιαφορούν για τις ειλημμένες αποφάσεις της συνόδου της Κοπεγχάγης, αλλά και αντιδρούν επιρρίπτοντας τις ευθύνες η μία στην άλλη.

«Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα», δήλωσε σε άλλη χρονική στιγμή ο Μεξικανός πρόεδρος. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι πολιτικοί ηγέτες αγνοούν επιδεικτικά τα οικολογικά μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε συνδιάσκεψη. Η συνάντηση στο Μεξικό φιλοδοξεί να βρει τη χρυσή τομή σε αυτά τα διλήμματα και να «προλάβει» την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφρικανικές χώρες απέρριψαν μόλις χτες μια κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας ότι “το έγγραφο που συντάχθηκε από τους Ευρωπαίους δεν αντανακλά τις προτεραιότητες της αφρικανικής ηπείρου”.

της Εύης Διακουμή

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Για λιγότερο κράτος και “κοινωνία που συναινεί” κάνει λόγο ο Παπανδρέου

“Ανυπακοή”, “απεργία διαρκείας” τα συνθήματα της μαζικής διαδήλωσης των εργαζομένων στα ΜΜΕ