in ,

Συνάντηση για την πρωτοβουλία συγκρότησης νέου φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Συνάντηση για την πρωτοβουλία συγκρότησης νέου φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Mια πρώτη συνάντηση-συζήτηση για την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός νέου πολιτικού-κοινωνικού φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ., στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη.

Δημόσιο κάλεσμα για την συγκρότηση πολιτικού-κοινωνικού φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Tα απανωτά πραξικοπήματα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, από την απαξίωση των συλλογικών οργάνων και τον εμπαιγμό των διαρκών συνεδρίων και των πανελλαδικών συνδιασκέψεων, ως το τετελεσμένο της προκήρυξης εκλογών, οδήγησαν στην καταστρατήγηση κάθε έννοιας συντροφικότητας και συλλογικότητας. Έτσι, από τον ευτελισμό περιεκτικών δημοκρατικών διαδικασιών, όπως το δημοψήφισμα (με την αυθαίρετη και φαιδρή εκ των υστέρων ερμηνεία του αποτελέσματός του), περάσαμε στη διολίσθηση, και εντέλει τη μετάλλαξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε καθεστωτική συνιστώσα κυβερνητικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, και μάλιστα στην πιο οδυνηρή για τους φτωχούς εκδοχή της – την μνημονιακή.

Όλο το προηγούμενο διάστημα θέταμε αυτοπεριορισμούς στην κριτική μας προτάσσοντας την αξία της ενότητας του πιο «πολύχρωμου» ενωτικού εγχειρήματος της Αριστεράς στην Ευρώπη. Η στάση αυτή, ωστόσο, εκλαμβανόταν ως ανούσια μεμψιμοιρία απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας. Σήμερα, η συνέχιση αυτής της τακτικής από μέρους μας θα συνιστούσε πολιτικό φαταλισμό και θα καταγραφόταν πλέον ως συνενοχή σε ένα πολιτικό σχέδιο εντελώς ξένο προς αυτό που επεξεργαστήκαμε και αποφασίσαμε με συλλογικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή θεωρούμε ότι η οργανωτική αποσάρθρωση και πολιτικοϊδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε απροκάλυπτα η ηγετική ομάδα, συνιστούν πλέον μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.

Επειδή ακόμα και αυτή η έννοια της Αριστεράς, οι αξίες και τα προτάγματά της, καθώς και οι αριστεροί κοινωνικοί αγωνιστές ως προσωπικότητες κινδυνεύουν να γίνουν καρικατούρες και να παραδοθούν στην απαξίωση και το χλευασμό της κοινωνίας.

Μια μεγάλη ομάδα από τη συνέλευση των «53+» της Θεσσαλονίκης θεωρήσαμε επιτακτική την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου πολιτικο-κοινωνικού φορέα, που σε πρώτη φάση θα προσπαθήσει να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται», και σε δεύτερη να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της αριστερής ελπίδας για την κοινωνία, ειδικότερα για τα πληβειακά στρώματά της.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι στα πρώτα μας βήματα πιθανόν να χρειαστεί να «χαράξουμε δρόμους στην έρημο» που αφήνει πίσω της η αποσάρθρωση και συντηρητικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και η δυσπιστία μπροστά στην ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Από την άλλη, όμως, έχουμε πια την πλούσια παρακαταθήκη ενός εγχειρήματος, που παραλίγο να το καταφέρουμε, και την εμπειρία και επαγρύπνιση ώστε τα –όποια– πραξικοπήματα να μην μας «ξαναπιάσουν με τις πιτζάμες». Ευθύς εξαρχής, εξάλλου, επιλέγουμε να οικοδομήσουμε το εγχείρημά μας σε ιστορικά και ιδεολογικά στέρεους πυλώνες:

•    Στο αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα του κοινωνικού μετασχηματισμού, απ’ όπου και θα αντλούνται οι όποιες μεταβατικές πολιτικές και οι παρεμβάσεις μας στην πολιτική συγκυρία, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις άμεσες ανάγκες των υποτελών τάξεων – σήμερα, δηλαδή, στον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια και την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που επιβάλλουν, μέσα από τις ρήξεις που είναι απαραίτητες γι’ αυτό.
•    Στο όραμα της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας μας και στην υιοθέτηση εκείνων των πρακτικών που να το αποτυπώνουν με σαφήνεια στο οργανωτικό μας μοντέλο: ελευθερία στην έκφραση της διαφορετικής άποψης, μη ύπαρξη μονο- ή ολιγο-πρόσωπων οργάνων, εναλλαγή, θητείες, ανακλητότητα.
•    Στην οργανική μας σχέση με τα κοινωνικά κινήματα, τον σεβασμό στην αυτονομία τους και τον διαρκή εμπλουτισμό της πολιτικής μας από τη δράση τους –οι περισσότεροι/ες που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εξάλλου, είμαστε ενταγμένοι/ες χρόνια σε αυτά.
•    Στη βαθιά μας επίγνωση ότι η Ιστορία διαμορφώνεται από την πάλη των τάξεων, και όχι την «πάλη των εθνών», στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαρατεθούμε με κάθε τρόπο με τον ρατσισμό και τον εθνικισμό και στον αδιαπραγμάτευτο διεθνιστικό μας προσανατολισμό.
•    Στην προτεραιότητα που αποδίδουμε στην οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, όχι μόνο για να επιβιώσει η κοινωνία στους «άγριους χειμώνες» του μνημονίου που έρχονται, αλλά ταυτόχρονα για να εμπεδωθεί η ηγεμονία του «συλλογικού», στον αντίποδα της ατομικής επιλογής – και για να αναδυθούν εκείνες οι εναλλακτικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας που η κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης απαιτεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτό είναι το «προνομιακό» πεδίο όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί η καχυποψία του «σας είδαμε κι εσάς της Αριστεράς» και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης να χτίζεται καθημερινά. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι απαραίτητη για τον μετασχηματισμό ενός βολονταριστικού εγχειρήματος, όπως αυτό που ξεκινάμε σήμερα, σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα ριζοσπαστικής αλλαγής της κοινωνίας, όπως αυτό που συνιστά τον στρατηγικό στόχο μας.

Με αυτές τις πρώτες σκέψεις απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού-κοινωνικού φορέα. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό σε όλους/ες όσοι/ες θεωρούν πολιτική αναγκαιότητα ένα τέτοιο εγχείρημα – είτε σήμερα είναι ενταγμένοι/ες σε κάποιο κόμμα ή οργάνωση της Αριστεράς, είτε παραμένουν ανένταχτοι/ες ακτιβιστές/τριες ή μέλη κοινωνικών κινημάτων.

Είναι προφανές ότι τα προηγούμενα αποτελούν αφετηριακές σκέψεις και δεν συνιστούν ιδεολογικά θέσφατα. Άλλωστε, η συλλογική συνδιαμόρφωση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο του υπό σύσταση εγχειρήματος.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει τη Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μ.μ., στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ.

Σημείωση: Ακριβώς επειδή θέλουμε το εγχείρημα να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και επειδή ο διάλογος για την αποκρυστάλλωση των ιδρυτικών κειμένων του απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επιλέγουμε να ολοκληρώσουμε τη συγκρότησή του μετά τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, το εγχείρημα θα κινδύνευε να περιοριστεί σε προεκλογικό συμπίλημα με στενά συγκυριακούς ορίζοντες. Προφανώς και θεωρούμε την επικείμενη εκλογική μάχη σημαντικό πολιτικό γεγονός. Αλλά η στάση μας σε αυτές θα συναποφασιστεί στις συλλογικές διαδικασίες μας, κάλεσμα για συμμετοχή στις οποίες αποτελεί το κείμενο αυτό.

Νίκος Γκλαρνέτατζης 6974029447
Δημοσθένης Παπαδάτος 6978954091
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Στον οικονομικό εισαγγελέα ο Στ. Παπασταύρου για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ