Συγκρούσεις με νεκρούς στην Αίγυπτο

Συνολικά 17 άτομα σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον Μοχάμεντ Μόρσι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Eκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε.

«Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών», δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι και πρόσθεσε: «Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει τις δύο αντίπαλες πλευρές».

Υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και αντιπολιτευόμενοι σε αυτόν συγκρούονται  στα περίχωρα της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Απευθυνόμενος στο στρατό, ο αρχηγός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα θυσιαστούμε για τον Μόρσι».

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα » αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απ’ όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Το κόμμα λέει όλα τα μέλη και οι υποστηρικτές, να βγουν στις πλατείες της Αιγύπτου, έως ότου ο πρόεδρος αποκατασταθεί» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους των ισλαμιστών.

Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών.

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, που υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό, Χάλεντ Νταβούντ, δήλωσε πως τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι και των ισλαμιστών συμμάχων τους να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή  διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ισοδυναμούν με μια «αντεπανάσταση».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ξεκινάει σήμερα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση