Συγκέντρωση εργαζομένων αυτή την ώρα έξω από τη «Μακεδονία»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του εκδοτικού συγκροτήματος της Μακεδονίας πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά. Την προηγούμενη εβδομάδα η εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του εκδοτικού συγκροτήματος ανακοίνωσε την πρόταση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία και ανάλογη μείωση του μισθού, που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις το 40%.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν άμεσα εργασιακή συνέλευση και προχώρησαν σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 11/2 και το Σάββατο 12/2, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν τα φύλλα του Σαββάτου, της Κυριακής και της Δευτέρας. Οι δημοσιογράφοι των τριών εφημερίδων δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς η εργοδοσία της επιχείρησης επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για αλλαγή των συνθηκών εργασίας στο μεγαλύτερο συγκρότημα τύπου της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος των εργοδοτών αναμένεται να προτείνει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων και να επαναφέρει τις ίδιες ακριβώς προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα προτείνεται εκ περιτροπής εργασία –σε πολλές περιπτώσεις 3ημερη- και λήψη εκτάκτων μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 1.500.000 ευρώ από τη μισθοδοσία. Επιπλέον μέχρι τώρα παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των απολύσεων σημαντικού αριθμού εργαζομένων με στόχο τον περιορισμό των εξόδων της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η ιδιοκτήτες του συγκροτήματος θα κρατήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις και δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της προσφυγής στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επαναλαμβανόμενες απεργίες, ώστε να θεωρηθούν παράνομες και καταχρηστικές.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στον Αγγελιοφόρο

Ανάλογες προτάσεις για θέσπιση εκ περιτροπής εργασίας, πρόγραμμα απολύσεων κι μειώσεις μισθών είχαν κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα και από τη διοίκηση της εφημερίδας Αγγελιοφόρος. Μάλιστα στην περίπτωση του αγγελιοφόρου είχε προταθεί η μείωση μισθών με μορφή «εσωτερικού δανείου». Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα δάνειζαν μέσω μιας πρόσκαιρης μείωσης μισθών ένα ποσό στην επιχείρηση, το οποίο θα λάμβαναν αναδρομικά έπειτα από δύο χρόνια με τη μορφή αυξήσεων στους μισθούς τους! Μετά από διαπραγματεύσεις η εφαρμογή των μέτρων αυτών πάγωσε και ορίστηκε νέα συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πανό διαμαρτυρίας στο Σούνιο για τη χωματερή της Κερατέας

Τσεχία: Πιέσεις για να κηρυχθεί παράνομο το ΚΚ