“Σύγχρονοι σκλάβοι” οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ισπανία

Κοινή είναι η μοίρα των “παράνομων” μεταναστών σε όλη την Ευρώπη: σύμφωνα με τις καταγγελίες οργανώσεων, αλλά και ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της Guardian, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ισπανία εξαναγκάζονται σε εργασία που αντιστοιχεί στον ορισμό του ΟΗΕ για τη δουλεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι προερχόμενοι από την Αφρική μετανάστες εργάτες γης εργάζονται στην περιοχή της Αλμέρια, κυρίως σε θερμοκήπια που παράγουν κηπευτικά για εξαγωγή στην Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ζουν σε παραπήγματα από παλιά κουτιά και πλαστικά καλύμματα, χωρίς αποχέτευση ή την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι μισθοί που παίρνουν είναι συνήθως λιγότερο από το ήμισυ του κατώτατου νόμιμου μισθού. Σε περίπτωση διαμαρτυρίας, οι εργοδότες τους απειλούν με καταγγελία στην αστυνομία. Η αστυνομία μάλιστα τους εμποδίζει να βγαίνουν από τις περιοχές των θερμοκηπίων, για να μην εμφανίζονται σε τουριστικές περιοχές.

Ο ελάχιστος νόμιμος μισθός για την εργασία μιας ημέρας είναι σήμερα πάνω από € 44, αλλά η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια νέα, διευρυμένη πλεόνασμα των μεταναστών που απεγνωσμένα για εργασία, επιτρέποντας στους γεωργούς να περικοπούν οι μισθοί. Τώρα είναι τυχεροί να πάρουν € 20 την ημέρα. Με αυτά τα χρήματα οι μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να νοικιάζουν τα παραπήγματα που μένουν, συνήθως από τους ίδιους τους εργοδότες τους, ακόμα και να αγοράζουν το νερό από τις δεξαμενές των κτημάτων.

Από την άλλη, η παράνομη εργασία των μεταναστών συνέβαλε ώστε η Αλμέρια, μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ισπανίας, να μετασχηματιστεί από τα τέλη του ’80 σε ένα τεράστιο βιομηχανικό τοπίο, όπου τα πλαστικά θερμοκήπια καταλαμβάνουν πάνω από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της παράκτιας πεδιάδας. Τα λαχανικά που παράγονται εξάγοντας κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφέροντας € 2 δις το χρόνο στην ισπανική οικονομία.

Τα θερμοκήπια αυτά εκμεταλλεύονται τη μεγάλη προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού που μπορεί να ενεργοποιηθεί με μια  ειδοποίηση της στιγμής. Η εργασία είναι εξαιρετικά επίπονη, με τη θερμοκρασία εντός των θερμοκηπίων να φτάνει τους 40C-45C. Οι εκτιμήσεις του συνολικού αριθμού που εργάζονται στον θερμοκήπια αναφέρουν 80,000-90,000 εργάτες τον Απρίλη του 2010.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ομιλία εκπροσώπου των απεργών πείνας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Αναμένεται το αποτέλεσμα τη δίκης για την απεργία στις εφημερίδες Μακεδονία-Θεσσαλονίκη