“Στουτγάρδη 21”: η υπερταχεία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Πριν από λίγες ημέρες, οι εικόνες από την άγρια καταστολή μιας ειρηνικής διαδήλωσης στο κέντρο της Στουτγάρδης, έκαναν το γύρο του κόσμου. Η διαδήλωση στρεφόταν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή ενός νέου σιδηδρομικού σταθμού στο κέντρο της γερμανικής πόλης. Σήμερα, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν την επίθεση της αστυνομίας και ζητούν την υποστήριξη οργανώσεων από όλη την Ευρώπη.
Ο σταθμός αυτός κατασκευάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού “Magistrale for Europe”, μια νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα διασχίζει την Ευρώπη, από το Παρίσι ως την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Οι οργανώσεις των διαδηλωτών καταγγέλουν ότι ο σχεδιασμός αυτός βάζει τα εταιρικά κέρδη πάνω από τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Ο νέος, υπόγειος, σταθμός θα χτιστεί στο κέντρο της πόλης και θα αντικαταστήσει το ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα που εξυπηρετεί ακόμα τις σιδηροδρομικές ανάγκες της πόλης. Ενώ ο υπάρχον σταθμός είναι εύκολα προσβάσιμος και φιλικός προς τους επιβάτες, ο καινούργιος υπόγειος θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες, αφού οι επιβάτες θα αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν πολλαπλά υπόγεια επίπεδα, ενώ είναι αμφισβητήσιμο ακόμα και αν θα μπορεί να αναλάβει όλο το φόρτο μετακίνησης των επιβατών.
Ακόμα, η κατασκευή του νέου σταθμού θα καταστρέψει ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού πάρκου της πόλης, οδηγώντας σε κόψιμο εκατοντάδες παλιά δέντρα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις των έργων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της πόλης, αλλά και στη στατικότητα της ευρύτερης περιοχής.
Το κόστος, περιβαλλοντικό και οικονομικό, των έργων αυτών, θα είναι τεράστιο: ο αρχικός προϋπολογισμός μιλά για 4,1 δις ευρώ, αλλά οι εκτιμήσεις φτάνουν τα 10. Το κέρδος, αντίθετα, θα μόνο είναι η μείωση του χρόνου ταξιδιού κατά 1-2 λεπτά, κατά μέσο όρο. Έτσι, το κίνητρο για αυτή την αμφιλεγόμενη επένδυση φαίνεται ότι είναι οι τεράστιες συμφωνίες με τις κατασκευαστικές και μεταφορικές εταιρίες, αφού, με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες και αναγκαίες βελτιώσεις στο τοπικό δίκτυο.
Έτσι, πάνω από 10.000 διαδηλωτές κατεβήκαν στους δρόμους της Στουτγάρδης στις 30 του Σεπτέμβρη, σε μια ειρηνική πορεία πολιτικής ανυπακοής, υπερασπιζόμενοι το πάρκο της πόλης τους. Όταν αρνήθηκαν να φύγουν από το δρόμο, η αστυνομία απάντησε με μια σφοδρή επίθεση, χρησιμοποιώντας κανόνια νερού, σπρέυ πιπεριού και γκλομπς. Όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, πάνω από 300 άτομα, ανάμεσά τους και μαθητές, τραυματίστηκαν, οι 4 από αυτούς σοβαρά. Μάλιστα, ο ένας, χτυπημένος από κανόνι νερού, κινδυνεύει να χάσει το μάτι του.
Ο αγώνας τους, λένε, είναι αγώνας για τη δημοκρατία και ζητούν υπογραφές υποστήριξης μέχρι τις 9 Οκτώβρη, οπότε και θα παραδώσουν τα κείμενα στις τοπικές αρχές και τα ΜΜΕ. (επικοινωνία johanneslauterbach@gmx.net and carol.bergin@gmx.net)

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αναβάλλεται η εκδίκαση των προσφυγών κατά του μνημονίου λόγω έλλειψης εγγράφων…

Γαλλία : 12 Οκτώβρη, νέα μέρα κινητοποιήσεων και απεργία διαρκείας στο μετρό.