in ,

Στους δρόμους οι μαθητές- Κινητοποίηση και συντονισμός στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους οι μαθητές- Κινητοποίηση και συντονισμός στη Θεσσαλονίκη

Πανελλαδική ημέρα κινητοποιήσεων από τον χώρο της παιδείας η σημερινή, με τους μαθητές, τους καθηγητές και τους φοιτητικούς συλλόγους να διοργανώνουν πορείες στις μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στο “νέο σχολείο”. Με συνθημα “Τα σχέδιά τους ειναι σχολεία μαγαζια, με τους γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά” και “Κάτω τα χέρια από τα μυαλιά μας” οι μαθητές των σχολείων της πόλης  πραγματοποίησαν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο το μεσημέρι στο Αγ. Βενιζέλου.  Η πορεία ξεκίνησε αρχικά με καθιστική διαμαρτυρία ενώ στη συνέχεια με συνθήματα και τραγούδια οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου ανήρτησαν τα πανό τους. Μετά το πέρας της πορείας το συντονιστικό των μαθητών συνεδρίασε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επίσης οι μαθητές διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα έξω από το υπουργείο, την Παρασκευή 7/11, το μεσημέρι.

“Είμαστε πολύ ζορισμένοι, δεν θέλουμε να είμαστε υποχρεώμενοι να πηγαίνουμε σε φροντιστήρια, 12 ώρες την εβδομάδα ξοδεύουμε την εβδομάδα για φροντιστήρια το ψυχολογικό και το οικονομικό κόστο είναι μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της ανεργίας” δηλώνει η Αλεξάνδρα Μπακογιαννάκη 16χρονών από το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης ενώ μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα σχολεία καθημερινά αναφέρει ότι ακόμη τα παιδιά της πρώτης Λυκείου δεν ξέρουν σε ποια κατεύθυνση θα πάνε καθώς δεν έχουν οριστεί τα πεδία.

“Δεν θέλουμε να γίνουμε τα πρόβατα που βγαίνουν από το σύστημά τους” λέει ο Δημήτρης Δεσπούζης 15 χρονών συμπληρώνοντας “δεν θέλουμε να γίνουμε “ακόμα ένας άνεργος”.

 

“Οι μαθητές ζητούν τα αυτονόητα, τα σχολεία να ξεκινούν στην ώρα τους, να έχουμε την δυνατότητα μεταφοράς, βιβλία και καθηγητές” δηλώνει ο Νίκος Χρυσοχόου από το Μουσικό σχολείο ενώ αναφερόμενος στο νέο σχολείο πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της Δημόσιας παιδείας και η μετατροπή της σε ιδιωτική.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο Μουσικό σχολείο όσον αφορά τις μεταφορές καθώς 88 μαθητές δεν …”χωρούν” στα λεωφορεία τα οποία έχουν μειωθεί κατά δύο από πέρυσι. Έτσι οι μαθητές που δεν μπορούν να μεταφερθούν αναγκάζονται να παίρνουν δύο ή τρία λεωφορεία ξοδεύοντας πολλές ώρες καθημερινά για την μεταφορά τους.

Απογοήτευση προκαλεί και η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. “Εγώ ήθελα να γίνω φυσικοθεραπευτής, μετά την κατάργηση της ειδικότητάς μου νοιώθω ότι δεν έχω μέλλον” δηλώνει ο Γ. Κίστας,15 χρονών μαθητής του 1ο Γυμνάσιου Ελευθέριου Κορδελιού. Να σημειωθεί ότι όλα τα σχολεία της περιοχής βρίσκονται σε κατάληψη διαμαρτυρόμενα τόσο για το νέο σχολείο όσο και για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία τους στο πλαίσιο της υποβάθμισής τους από τις μειωμένες δαπάνες για την παιδεία.

 

Αναφορικά με τις απειλές του Υπουργού Παιδείας, οι μαθητές όχι μόνο δεν φαίνονται να τρομοκρατούνται αντίθετα απαντούν ότι το” νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει” πάση θυσία.” Αυτός φοβάται” λένε μάλιστα απευθυνόμενοι στον κ. Λοβέρδο ενώ παράλληλα τον προεδοποιούν ότι αν επιλέξει την καταστολή στα σχολεία με εισαγγελείς και αστυνομία οι μαθητές θα ξεσηκωθούν ακόμη πιο πολύ. 

Τέλος, μιλώντας για τις συκοφαντίες της κυβέρνησης περί υποκινητών διερωτώνται “ποιος θα μπορούσε να μας υποκινήσει” . “Είμαστε μαθητές 14-15 χρονών άσχετα με την ιδελογίας του καθενός μας εμείς κατεβαίνουμε στο δρόμο ως μαθητική κοινότητα” επισημαίνει ο Αλ. Τύπου από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. 

Οι πορείες και οι καταλήψεις φαίνεται να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στην Θεσσαλονίκη φέρνοντας κάτι από τις θύμησες των μεγάλων εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων του άρθρου 16. Εξάλλου το σύνθημα “Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά …” ακούστηκε στην σημερινή πορεία ουκ ολίγες φορές με τα φρέσκα συνθήματα να δίνουν το εντελώς καινούριο των νέων αυτών διαμαρτυριών που διακόπτουν με ελπιδοφόρο τρόπο την κινηματική  αδράνεια των τελευταίων μηνών.

Το παρών στην διαδήλωση έδωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης Λ. Αμμανατίδου. Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την μεταφορά των μαθητών ο Υπουργός και ο αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε κόλλημα και έτσι η ερώτηση της δεν συζητήθηκε.

 

Τα αιτήματα των φοιτητών

Οι μαθητές αντιδρούν στο νέο λύκειο που όπως αναφέρουν τους μετατρέπει σε “πειραματόζωα” ενώ κάνουν λόγο για “νέο αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα” που οδηγεί στο διωγμό των μαθητών από τα Γενικά Λύκεια και τους ωθεί στην απλήρωτη μαθητεία.

Επιπλέον οι μαθητές αντιδρούν στην εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και του νέου τρόπου προαγωγής. Ταυτόχρονα ζητούν να καλυφθούν τα κενά σε καθηγητές καθώς και οι ελλείψεις σε σχολικά βιβλία. Στη Θεσσαλονίκη πολλά σχολεία που βρίσκονται εκτός του κέντρο της πόλης διεκδικούν επίσης και την μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία, ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής.

Υπό κατάληψη τελούν 10 σχολεία στη δυτική και 4 στην ανατολική Θεσσαλονίκη και συνολικά 31 στην Κεντρική Μακεδονία

Να σημειωθεί πως μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα Προπύλαια, στο οποίο συμμετέχουν και η ΟΛΜΕ και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ.

Ευαίσθητη απέναντι στις καταλήψεις η εισαγγελέας – Στο αυτόφωρο οι μαθητές

Εγκύκλιο για τις καταλήψεις στα σχολεία απέστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, ζητώντας την διαδικασία του αυτοφώρου “σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών”, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η σύλληψη των ανήλικων μαθητών.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που περιέχονται στην εγκύκλιο του 2011 του πρώην Εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η… κανονική λειτουργία των σχολείων και πάνω απ’ όλα να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές δείχνοντας έτσι και την ευαισθησία της να τηρηθεί η τάξη στα σχολεία την ίδια μέρα που τα κανάλια τρομοκρατούν για “εκτροπή” της σχολικής κοινότητας.

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτές τις μέρες δείχνουν, με όλο και πιο ηχηρό τρόπο, ότι δεν θα ανεχτούν άλλο αυτό το «Νέο» Λύκειο που ετοιμάζεται γι’ αυτούς από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα, φανερώνοντας ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό δυναμικό που αποδεικνύει πως οι μαθητές δεν θέλουν κι ούτε θα γίνουν τα πειραματόζωα της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε:

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας των μαθητών πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας

Το υπουργείο απειλεί του καταληψίες με μαθήματα το Πάσχα

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η δημιουργία μηχανισμών πρόνοιας ως βάση για την ανάπτυξη της εαμικής αντιστασιακής δράσης στην Αθήνα

Διαμαρτυρία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο ΚΕΑΟ