Στουρνάρας: «H χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους»

«H χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους. Έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιστραφούν τα ποσοστά. Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η αύξηση της απασχόλησης», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εισήγηση του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις» ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε επίσης ο κ. Στουρνάρας.  «Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση ποσού ύψους 52,5 δισ. ευρώ θέτει τέλος στα τρέχοντα σενάρια της ελληνικής χρεοκοπίας, της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση. Βεβαίως αυτό που πετύχαμε είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Μια γέφυρα σωτηρίας που δημιουργεί η δική μας γενιά- γιατί με δική μας ευθύνη φτάσαμε ως εδώ- προς το μέλλον των παιδιών μας. Ο δρόμος παραμένει ακόμη μακρύς και ανηφορικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε να υλοποιήσουμε αυτά που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Δηλαδή, το διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-14, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από 10,5 δισ. περιστολή δαπανών και 3 δισ. αύξηση εσόδων. Επίσης, τα διαρθρωτικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι απολύτως απαραίτητη για την οριστική έξοδο της οικονομίας μας από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη, αφού έτσι υλοποιείται το 100% της αναγκαίας προσαρμογής, τόσο της δημοσιονομικής όσο και την απώλειας της ανταγωνιστικότητας που αρχίσαμε να χάνουμε από την επομένη που μπήκαμε στο ευρώ. Είναι πράγματι μέτρα οδυνηρά και επώδυνα που οφείλει να επωμιστεί η δική μας γενιά για να σώσει τις επόμενες, γιατί είναι υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας», επισήμανε.

Στη συνέχεια, όπως τόνισε: «Έχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το «βαρύ» φορολογικό νομοσχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης, και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του. Η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας».

Σε σχετική αναφορά του στη φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογείται, ο κ.Στουρνάρας είπε ότι «θα υπηρετεί την βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας».

«Τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους. Κατανοώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αλλά μιας και έχω την ευκαιρία να μιλώ σε ιατρικό συνέδριο, θέτω υπόψη σας την ανάγκη συμβολής όλων, με βάση όσα αναλογούν στον καθένα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι «η απόφαση του Eurogroup εξασφαλίζει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να γίνουν βιώσιμες σε μόνιμη βάση. Με τα κεφάλαια 16 δισ. που θα λάβουν οι τράπεζες την επόμενη βδομάδα και άλλα 7,2 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και την άνοδο του δείκτη καταθέσεων που εμφανίζει συνεχή αύξηση, θα ενισχυθεί τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και η κεφαλαιακή του επάρκεια και η αξιοπιστία του. Έτσι θα αρχίσει πάλι το τραπεζικό σύστημα να δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι: «επιταχύνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις, ξεκινάει η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Και τόνισε: «Επιμένω, ότι το κύριο όφελος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η επίπτωση που έχουν στην πραγματική οικονομία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν».

Ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους. Έχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιστραφούν τα ποσοστά. Κεντρικός στόχος των πολιτικών μας είναι η αύξηση της απασχόλησης».

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση που περνάει η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, περνούν δύσκολα και δεν πιστεύουν σε τίποτα και σε κανέναν που υπόσχεται καλύτερες μέρες. Ξέρω ότι για πολλούς από τους συμπολίτες μας, το να μιλά κανείς για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες δουλειές είναι άπιαστο όνειρο. Όμως θέλω να πιστεύω ότι το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο, βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Πιστεύω στις δυνατότητες της χώρας μας, στις υποδομές, στο φυσικό της πλούτο και στη γεωστρατηγική της θέση», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μακελειό σε σχολείο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ

Παζάρι χωρίς μεσάζοντες την Κυριακή από την Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου