Στόχος παρακολούθησης των ΗΠΑ και η Ελλάδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων μέσω της NSA. Από την αμερικανική κατασκοπεία δεν φαίνεται να γλίτωσε ούτε η Α. Μέρκελ, αποκαλύπτει το Spiegel.

Τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας παρακολουθεί κάθε μήνα στη Γερμανία η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα στο αυριανό τεύχος του περιοδικού DER SPIEGEL. Περα από τις παρακολουθήσεις σε Ευρωπαικό επίπεδο, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται.

Στόχος αυτής της κατασκοπείας είναι όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση, αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το περιοδικό συμπεραίνει, ότι «η παρακολούθηση γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου».

Παράλληλα όπως αποκαλύπτεται η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και η ελληνική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν ανάμεσα στους 38 «στόχους» που παρακολουθούσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νέα Υόρκη και την αντιπροσωπεία της στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με νέα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ενα από αυτά περιλαμβάνει μία λίστα με 38 πρεσβείες και αποστολές, τις οποίες περιγράφει ως «στόχους». Δίνει λεπτομερώς μία εξαιρετική ποικιλία μεθόδων κατασκοπείας για καθέναν από τους στόχους, όπως κοριούς στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και «εισβολές» στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μία από τις μεθόδους τοποθέτησης κοριών είναι γνωστή με την κωδική ονομασία Dropmire, η οποία στο απόρρητο έγγραφο του 2007 αναφέρεται ως «τοποθετήθηκε στο κρυπτοφάξ της πρεσβείας της ΕΕ στην Ουάσινγκτον», μία αναφορά στον κοριό που είχαν τοποθετήθηκε στο μηχάνημα του φαξ που χρησιμοποιούσε η αποστολή.

Τα έγγραφα της NSA σημειώνουν ότι το μηχάνημα χρησιμοποιείτο για να στέλνει τηλεγραφήματα στα υπουργεία Εξωτερικών της κάθε χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα έγγραφα ανέφεραν ότι στόχος της πρακτικής αυτής της παρακολούθησης με κοριούς στην πρεσβεία της ΕΕ στο κέντρο της Ουάσινγκτον είναι να συλλέξει πληρροφορίες για τυχόν διαφωνίες της σε πολιτικές για παγκόσμια ζητήματα και άλλες διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών της.

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κωδικοποίησαν την επιχείρηση παρακολούθησης της αποστολής της ΕΕ στις ΗΠΑ ως «Perdido», της ελληνικής αποστολής του ΟΗΕ ως «Powel» και της ελληνικής πρεσβείας ως «Klondyke».

με πληροφορίες από Ντόιτσε Βέλλε και ΈΘΝΟΣ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μία απάντηση των εργαζομένων στην “Κατσέλης” και την “Αλλατίνη”

Συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ σήμερα