Στο φως ομαδικός τάφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο βορρά της Σλοβενίας

Ένας ομαδικός τάφος, με σορούς 700 εκτελεσμένων, της περιόδου μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε σε δάσος κοντά στην πόλη Πρέβαλιε, στη βόρεια Σλοβενία. Οι πρώτες έρευνες, την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι ο τάφος περιέχει περίπου 700 σορούς, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κρυφών Ομαδικών Τάφων του υπουργείου Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάρκο Στροβς.

Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται σε δάσος πάνω από εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο, στην περιοχή του Λέσε, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και οι έρευνες που διεξάγονται βασίστηκαν σε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Στις έρευνες συμμετέχουν μέλη της επιτροπής, εγκληματολόγοι, εισαγγελέας και εκπρόσωποι του Περιφερειακού Μουσείου της Σλοβενίας.
Αρχικά, οι ερευνητές εντόπισαν σορούς θυμάτων κοντά στον ομαδικό τάφο, που πιθανότατα μετατοπίστηκαν μετά τις πλημμύρες του 1992, δήλωσε ο κ. Στροβς. Στη συνέχεια των ερευνών εντοπίστηκε τάφρος, πλάτους 3 μέτρων και ύψους 21 μέτρων, στον οποίο υπήρχε μεγάλος αριθμός σορών, με σημάδια τραυμάτων από κάποιο αντικείμενο και από σφαίρες.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, το Μάιο του 1945, τα θύματα μεταφέρθηκαν με 19 φορτηγά στο δάσος και εκτελέστηκαν. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν ομάδα Αυστριακών, που είχαν συλληφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία στην Καρίνθια, στη σημερινή Αυστρία και κάτοικοι της περιοχής που είχαν συλληφθεί με βάση τις μαύρες λίστες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η περιοχή γύρω από τον ομαδικό τάφο φρουρείται από αστυνομικούς και αναμένεται η απόφαση της εισαγγελίας για την απαγγελία ή όχι κατηγοριών και την έναρξη έρευνας. Ο κ. Στροβς εκτίμησε ότι, πιθανότατα, δεν θα διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα, επειδή τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι οι δράστες των εκτελέσεων δεν ζουν πια.
πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σήμερα ξεκινάει το

«Μπλόκο» στον Ξυνίδη από οπαδούς του ΠΑΟΚ