Στο ευρώ μπαίνει από 1η Ιανουαρίου η Εσθονία

Το ευρώ υιοθετεί από την 1η Ιανουαρίου η Εσθονία, η οποία εκτιμά ότι το κοινό νόμισμα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση στη χώρα, σε μια περίοδο που η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη δημιουργία της, το 1999, λόγω των υψηλών χρεών των χωρών-μελών της.

Η βαλτική χώρα θα γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης και η τρίτη πρώην κομουνιστική χώρα που υιοθετεί το ευρώ, μετά τη Σλοβενία, το 2007, και τη Σλοβακία, το 2009. Όλες μαζί οι χώρες της ευρωζώνης συνιστούν μια από τις ισχυρότερες οικονομικά και εμπορικά δυνάμεις αφού το ΑΕΠ της ευρωζώνης ανερχόταν πέρσι στα 8.956 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, μικρότερο μεν από των ΗΠΑ που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά μεγαλύτερο από της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η πλειοψηφία του 1,3 εκατομμυρίων Εσθονών βλέπει θετικά την αντικατάσταση της κορώνας από το ευρώ. Η κορώνα είχε αντικαταστήσει το σοβιετικό ρούβλι το 1992. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με εντολή της κυβέρνησης, το 52% εγκρίνει την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ το 39% διαφωνεί με την απόφαση αυτή. Μια ανεξάρτητη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι 49% των Εσθονών εγκρίνουν το ευρώ ενώ το 43% δεν επιθυμούν την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματός τους.

  

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το Υπουργείο Παιδείας και o Τζωρτζ Όργουελ

“Καλλικράτη” στα σχολεία σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας